Poleanne Vluggen (Vebego) over inclusiviteit en diversiteit

Poleanne Vluggen (Vebego) over inclusiviteit en diversiteit

Poleanne Vluggen werkt als chief people & culture officer bij Vebego. Zo is zij verantwoordelijk voor impact, merk, mens en cultuur. Ze helpt Vebego zich te blijven onderscheiden in de markt als het gaat om het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit. "Vebego zet medewerkers op de eerste plaats."

Vebego heeft als doel waardevol werk te bieden voor iedereen. Een ontwikkeling die absoluut ook buiten het schoonmaakbedrijf plaastvindt, maar die niet altijd even gemakkelijk is om uitvoering aan te geven. “Voor veel bedrijven is het iets dat ‘erbij’ wordt gedaan”, geeft Vluggen aan. “Het zit nog niet in hun DNA en komt dus niet altijd voort uit oprechte aandacht, maar omdat het moet vanuit bepaalde wetgeving.” 

Moetje

“Als het niet in je DNA zit, zal het altijd een moetje blijven. Dan wordt het lastig om echte stappen te maken", vervolgt Vluggen. "Bij Vebego zitten diversiteit en inclusie in ons DNA. We hebben de ambitie om diversiteit en inclusiviteit in alle lagen van onze organisatie uit te dragen. En ja, dat vraagt om extra aandacht, maar als je echt vanuit je DNA opereert, dan is het niet moeilijk om intern mensen mee te krijgen.” 

Focus op raakvlakken

Verschillen zorgen voor polarisatie. Daarom focust Vebego liever op overeenkomsten en raakvlakken. “Onze collega’s komen van diverse achtergronden”, gaat Vluggen verder. “Juist daarom maken we niet voor iedere minderheidsgroep een aparte doelstelling. We bieden waardevol werk aan mensen van allerlei achtergronden. Eigenlijk voelt het helemaal niet als een thema, omdat we er eigenlijk ieder moment mee bezig zijn.” 

Twee tips

Wanneer diversiteit en inclusiviteit niet in je bedrijf ingebakken zitten, wil volgens Vluggen niet zeggen dat je geen stappen kunt zetten. “Stel ambitieuze targets”, licht ze toe. “Het is wel belangrijk om het MT mee te hebben, maar alleen met een target kun je concrete vooruitgang boeken. Als je dat gestructureerd volhoudt, dan wordt het vanzelf meer en meer onderdeel van de missie van je bedrijf.” Een andere tip is bewustwording van vooroordelen. “Iedereen heeft die. Daarom is het belangrijk dat je je daar bewust van bent. Wij werken hier zelf ook hard aan. Zo hebben we specifieke trainingen over omgaan met vooroordelen voor het management.” 

Bron: Vebego

Lees meer: