In deze Loonindex vind je de actuele cijfers over de salarissen in het Nederlandse mkb. Deze data is gebaseerd op 1,2 miljoen geanonimiseerde maandelijkse loonstroken van 145.000 Nederlandse bedrijven uit Loket.nl.
Lonen gestegen met 27,5 procent
Sinds 2018 is het modale inkomen met 27,5 procent gestegen, een percentage dat vrijwel gelijkloopt met de inflatie over deze periode, die 27,9 procent bedroeg. Dit geeft aan dat de inkomensgroei over de afgelopen jaren in grote lijnen gelijkloopt met de stijgende kosten van levensonderhoud.
Hoogste inkomens tussen 43 en 47 jaar
Werknemers tussen de 43 en 47 jaar blijken gemiddeld het hoogste inkomen te hebben. In deze leeftijdsgroep ligt het inkomen op 3.684,21 euro. Ook regionaal zijn er significante verschillen. Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het meest, gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland. In Utrecht ligt het inkomen 6,8 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Zeeland, waar de inkomens maar liefst 15,0 procent lager liggen dan in Utrecht.
Hoogste lonen in de boardroom
Uit het onderzoek blijkt dat de bestbetaalde functies te vinden zijn in de bestuurskamers. Partners, CEO’s, CFO’s en andere directieleden behoren tot de topverdieners, gevolgd door commerciële functies zoals commercieel directeuren en sales directors. Deze functies zijn met een vergelijkbaar percentage gestegen als het modaal inkomen, namelijk 1,19 procent. Werknemers met de laagste inkomens vinden we terug in de retail, horeca en bij seizoenarbeiders, die veelal rond het minimumloon verdienen.
Stijging schoonmaak
In de schoonmaak- en glazenwassers branche zijn de lonen afgelopen kwartaal gestegen met 5,55 procent. Daarmee is het mediaan salaris gegaan van 2.559,90 euro naar 2.701,92 euro. De grootste loonstijging zien we in de kappersbranche, waar een cao-verhoging op 1 juli 2024 zorgde voor een inkomensstijging van maar liefst 12 procent.