Lonen in Nederland stijgen met 1,17% in Q3 2024: ook loon schoonmaak stijgt

Lonen in Nederland stijgen met 1,17% in Q3 2024: ook loon schoonmaak stijgt

Uit de eerste Loonindex van Van Spaendonck blijkt dat het modale inkomen in Nederland momenteel 3.307,02 euro bedraagt, exclusief vakantiegeld en variabele beloningen. Dit is een stijging van 1,17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Het minimumloon steeg in dezelfde periode met 3,09 procent.

In deze Loonindex vind je de actuele cijfers over de salarissen in het Nederlandse mkb. Deze data is gebaseerd op 1,2 miljoen geanonimiseerde maandelijkse loonstroken van 145.000 Nederlandse bedrijven uit Loket.nl.

Lonen gestegen met 27,5 procent

Sinds 2018 is het modale inkomen met 27,5 procent gestegen, een percentage dat vrijwel gelijkloopt met de inflatie over deze periode, die 27,9 procent bedroeg. Dit geeft aan dat de inkomensgroei over de afgelopen jaren in grote lijnen gelijkloopt met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Hoogste inkomens tussen 43 en 47 jaar

Werknemers tussen de 43 en 47 jaar blijken gemiddeld het hoogste inkomen te hebben. In deze leeftijdsgroep ligt het inkomen op 3.684,21 euro. Ook regionaal zijn er significante verschillen. Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het meest, gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland. In Utrecht ligt het inkomen 6,8 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Zeeland, waar de inkomens maar liefst 15,0 procent lager liggen dan in Utrecht.

Hoogste lonen in de boardroom

Uit het onderzoek blijkt dat de bestbetaalde functies te vinden zijn in de bestuurskamers. Partners, CEO’s, CFO’s en andere directieleden behoren tot de topverdieners, gevolgd door commerciële functies zoals commercieel directeuren en sales directors. Deze functies zijn met een vergelijkbaar percentage gestegen als het modaal inkomen, namelijk 1,19 procent. Werknemers met de laagste inkomens vinden we terug in de retail, horeca en bij seizoenarbeiders, die veelal rond het minimumloon verdienen.

Stijging schoonmaak

In de schoonmaak- en glazenwassers branche zijn de lonen afgelopen kwartaal gestegen met 5,55 procent. Daarmee is het mediaan salaris gegaan van 2.559,90 euro naar 2.701,92 euro. De grootste loonstijging zien we in de kappersbranche, waar een cao-verhoging op 1 juli 2024 zorgde voor een inkomensstijging van maar liefst 12 procent.

Lees meer:

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

Particulieren in Zoetermeer kunnen subsidie aanvragen voor schoonmaak

Particulieren in Zoetermeer kunnen subsidie aanvragen voor schoonmaak

Wil jij jouw Zoetermeerse wijk nóg gezelliger of mooier maken? Bijvoorbeeld door een buurtfeest of grote schoonmaak te organiseren? Dat kan met financiële hulp van de gemeente.

Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft onlangs de voortgangsrapportage 'Aanpak geldzorgen, armoede en schulden' naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij beschrijft daarin de stand van zaken bij het bestrijden van armoede.

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden 

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden

Veel mensen met schulden maken geen gebruik van de schuldhulpverlening in hun gemeente. Ze weten de weg naar het juiste loket niet of laat te vinden, schamen zich voor hun problemen of zijn bang om de controle over hun financiële situatie te verliezen. Van de mensen die wel gebruik maken van hulp valt een deel tijdens het traject uit. Met als gevolg dat financiële problemen groter worden en oplossingen verder uit het zicht raken. Een proactieve houding van hulpverleners is belangrijk om het proces te bespoedigen. Want doorlooptijden tijdens de hulpverlening lopen vaak hoog op. Er is meer aandacht nodig voor begeleiding tijdens, en nazorg na een hulpverleningstraject.