Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

In januari 2025 wordt de loyaliteitsbonus uitbetaald, zoals afgesproken in de nieuwe cao schoonmaak. Deze krijg je als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Om duidelijk te maken waar je aan moet voldoen en welke situaties kunnen voorkomen, heeft de RAS een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Wanneer krijg je de loyaliteitsbonus?

Er zijn twee voorwaarden: je valt onder het A-, B- of D-deel van de cao én je bent tussen 2005 en 2025 (twintig branchejaren) aansluitend werkzaam bij een schoonmaakbedrijf. Dit met een maximale onderbreking van één jaar.

Hoeveel branchejaren heb je?

Om dat te bepalen wordt gekeken naar gegevens van Pensioenfonds Schoonmaak. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je daarover eind november 2024 van de RAS bericht. Ook de hoogte van de loyaliteitsbonus staat daarop. Je werkgever ontvangt een kopie van dit bericht.

Als je uitzendkracht in de schoonmaak was?

Als je hebt gewerkt als uitzendkracht in de schoonmaak tellen die jaren in principe niet mee. Maar als het uitzendwerk korter was dan een jaar tussen 2005 en 2025, dan is dat geen probleem. De uitzendperiode telt dan wel mee voor je branchejaren. Maar heb je bijvoorbeeld twee jaar uitzendwerk in de schoonmaak gedaan in 2010 en 2017, dan voldoe je niet aan de voorwaarden.

Je hebt een tijdje geen schoonmaakwerk gedaan. Wat nu?

Als dat niet langer is dan een jaar tussen 2005 en 2025, dan is dat geen probleem en voldoe je aan de voorwaarden. Je ontvangt in januari 2025 de bonus van je werkgever.

Hoe hoog is de loyaliteitsbonus?

De loyaliteitsbonus is 1000 euro bij een 38-urige werkweek. Werk je minder dan 38 uur per week, dan krijg je de loyaliteitsbonus naar verhouding (naar rato). De loyaliteitsbonus wordt dan berekend over een gemiddeld aantal uren. Er wordt gekeken naar de periode van januari 2024 tot en met juni 2024 om te bepalen hoeveel uur per week je gemiddeld hebt gewerkt (loonperioden 1 tot en met 6 als je per vier weken betaald krijgt).

Het aantal uren dat je werkt is bijvoorbeeld sinds september 2024 veranderd. Wat zijn de gevolgen voor je loyaliteitsbonus?

Als je vanaf september meer of minder bent gaan werken, dan heeft dat geen gevolgen. Er wordt gekeken naar de periode van januari 2024 tot en met juni 2024 om te bepalen hoeveel uur per week je gemiddeld hebt gewerkt. Die periode bepaalt de hoogte van je loyaliteitsbonus.

Je werkt gemiddeld 42 uur per week. Hoe hoog is dan je loyaliteitsbonus?

De loyaliteitsbonus is maximaal 1000 euro bij een 38-urige werkweek. Werk je meer, ook dan is je bonus 1000 euro.

Je werkt bij meerdere schoonmaakbedrijven, hoe zit het dan met de loyaliteitsbonus?

Stel, je werkt op 1 januari 2025 op drie objecten via drie schoonmaakbedrijven. Bij schoonmaakbedrijf A werk je 10 uur, bij schoonmaakbedrijf B 8 uur en bij schoonmaakbedrijf C 16 uur per week. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan krijg je de bonus drie keer naar rato:

  • Bij schoonmaakbedrijf A: 263,16 euro (10/38 x 1000)
  • Bij schoonmaakbedrijf B: 210,53 euro (8/38 x 1000)
  • Bij schoonmaakbedrijf C: 421,05 euro (16/38 x 1000)

Totaal = 894,74 euro

De RAS rondt de uitkomst af op twee cijfers achter de komma. Dat doen ze ook bij het bepalen van hoeveel uur je gemiddeld per week werkzaam bent in de perioden januari 2024 tot en met juni 2024.

In februari en maart 2024 heb je onbetaald verlof opgenomen. Krijg je nu een lagere loyaliteitsbonus?

Nee, het opnemen van onbetaald verlof heeft geen negatief effect. De uren onbetaald verlof worden meegeteld bij het berekenen van het gemiddelde.

Krijg je de loyaliteitsbonus netto?

Nee, je betaalt hierover de normale lasten: pensioenpremie, belasting en andere premies. Ook je werkgever betaalt de normale lasten.

Wanneer krijg je de loyaliteitsbonus betaald?

Je krijgt deze in januari 2025. Je werkgever vermeldt dit op je loonstrook in januari 2025 of je krijgt van je werkgever een aparte loonstrook waarop de loyaliteitsbonus staat.

Je bent arbeidsongeschikt (ziek). Krijg je dan de loyaliteitsbonus?

Ja, dat maakt geen verschil. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je in januari 2025 de loyaliteitsbonus.

Heeft de loyaliteitsbonus gevolgen voor je huur- en zorgtoeslag?

Dat kan. De toeslag telt mee voor je jaarinkomen 2025. Ook de samenstelling van je huishouden is van belang. Geef dit door aan de Belastingdienst. Je kunt een proefberekening maken.

Krijg je een hogere vakantietoeslag in mei 2025 en eindejaarsuitkering in december 2025 door de loyaliteitsbonus die je in januari 2025 ontvangt?

Nee, de loyaliteitsbonus telt niet mee voor het berekenen van de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering die je later in 2025 krijgt.

Er is een contractwisseling op 1 december 2024. Krijg ik nu nog de loyaliteitsbonus? En van wie, van mijn oude of mijn nieuwe werkgever?

Bij een contractwisseling loopt de opbouw van je branchejaren door. Van de werkgever waar je op 1 januari 2025 in dienst bent, krijg je de loyaliteitsbonus. Geef de brief die je van RAS in november 2024 hebt gehad aan je nieuwe werkgever. Het is ook goed als je oude en nieuwe werkgever bij deze contractwisseling deze informatie met elkaar delen.

Vind je dat je wel aan de voorwaarden voldoet, maar krijg je geen brief van RAS?

Volgens de gegevens van Pensioenfonds Schoonmaak heb je er dan geen recht op. Ga in overleg met je werkgever om te kijken of je misschien toch aan de voorwaarden voldoet. Verzamel stukken om dat te onderbouwen. Ga naar je vakbond (FNV of CNV) voor hulp. Kom je er met de werkgever niet uit, dan kun je naar de Geschillencommissie RAS om daar een bindend oordeel over te krijgen.

Je hebt de pensioenleeftijd bereikt, maar werkt door in de schoonmaak. Krijg je dan de loyaliteitsbonus?

Dat kan. Als je doorwerkt na je pensioendatum loopt de opbouw van je branchejaren door. Heb je er op 1 januari 2025 twintig, dan heb je recht op de loyaliteitsbonus.

Kan mijn werkgever de kosten bij RAS declareren?

Ja, dit kan vanaf 1 februari 2025 door het insturen van de loonstrook waarop de betaling van de loyaliteitsbonus staat. Ook moet een bewijs van betaling worden meegestuurd. De RAS controleert of aan de voorwaarden is voldaan. Dit wordt nog uitgewerkt. Over de wijze van declareren komt op de website van de RAS snel meer informatie.

Hoe wordt dit betaald door RAS?

Om dit te financieren, heft de RAS in 2025 bij alle schoonmaakbedrijven een extra (kostendekkende) premie van 0,68 procent.

Lees meer:

Foutjes in het nieuwe cao-boekje

Foutjes in het nieuwe cao-boekje

In het gedrukte cao-boekje zijn helaas enkele foutjes geslopen. De RAS heeft deze fouten overzichtelijk bij elkaar gezet, met daarbij de juiste informatie.

Blog Ronald Bruins: Wie de mensen heeft, heeft de markt 

Blog Ronald Bruins: Wie de mensen heeft, heeft de markt

Groot, klein of middelgroot… Ze worstelen allemaal met dezelfde vraag: kunnen we kosten als gevolg van de cao-verhogingen doorberekenen aan onze klanten? Op basis van de bestaande cao-afspraken stegen de lonen per 30 juni 2024 met 5,5 procent. Maar die stap was al ingecalculeerd, stelde ook Paul Fok, voorzitter van SIEV, tegenover Service Management. De eerstvolgende keer wordt daarmee spannender. Dat is dan 1 januari 2025 met 3 procent. Daarna volgen verhogingen per 1 juli 2025 en 1 januari 2026.

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon verhogen doe je om de poort open te zetten" 

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon...

De nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche ligt er en de branche werkt er ondertussen alweer twee maanden onder. Met nieuwe loonsverhogingen, een vastgelegde reiskostenvergoeding en loyaliteitsbonus en nieuwe afspraken over opleidingen en het aantrekkelijk houden van het vak, is het weer even inregelen voor schoonmaakbedrijven. Hoe kijkt de branche aan tegen de nieuwe cao? We vroegen een groot, midden en klein bedrijf om een dwarsdoorsnede van de branche te krijgen.

Highlights nieuwe cao in 2025 

Highlights nieuwe cao in 2025

Eerder hebben we een bericht over de highlights in de nieuwe cao per 1 juli 2024 geplaatst. Nu zetten we alvast de highlights voor 2025 op een rijtje.