Nieuwe regels voor pensioen: wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Nieuwe regels voor pensioen: wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Deze regels gelden voor iedereen. De nieuwe regels gaan voor Pensioenfonds Schoonmaak in op 1 januari 2026. Het fonds legt uit wat hetzelfde blijft en wat er verandert.

In het nieuwe pensioenstelsel gaan er absoluut dingen veranderen, maar gelukkig blijft er ook veel hetzelfde.

  1. Je blijft geld inleggen voor uw pensioen, samen met je werkgever.
  2. Je krijgt straks nog steeds AOW van de overheid.
  3. Je krijgt pensioen zolang je leeft.
  4. Raak je arbeidsongeschikt? Dan blijf je pensioen opbouwen. 
  5. Overlijdt je? Je partner en familie blijven verzekerd.

Dit verandert er

  1. Je pensioen kan omhoog en omlaag: nu zijn er afspraken over hoeveel geld je krijgt wanneer je met pensioen bent. Dit verandert en staat straks niet meer vast. Je pensioen kan omhoog als het goed gaat met de economie. Maar het kan ook omlaag als het slecht gaat met de economie. Pensioenfonds Schoonmaak doet alles om je pensioen te beschermen. Dus om tegenvallers op te vangen. Zodat je pensioen zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Ook als het slecht gaat met de economie. We verwachten wel dat iedereen erop vooruit gaat.
  2. Je ziet straks beter hoe het met je pensioen gaat: het geld dat je samen met je werkgever inlegt, komt straks in een pensioenpot. Hierin bouw je je pensioen op. Uit deze pot betaalt Pensioen Schoonmaak straks elke maand je pensioen. Je ziet straks precies hoeveel geld er in je pensioenpot zit. En hoe dit geld 'meebeweegt' met de economie. En hoeveel pensioen je daarvan naar verwachting krijgt. 
  3. Je bouwt vanaf 18 jaar pensioen op: de leeftijd waarop je begint met het opbouwen van pensioen is veranderd. Dit is vanaf 1 januari 2024 18 jaar. Vroeger was dit 21 jaar. Hierdoor kun je al eerder beginnen met het opbouwen van pensioen. En heb je dus langer de tijd om je pensioenpot te vullen.

Lees meer: