Tegemoetkoming pensioenadvies voor mkb ondernemers

Tegemoetkoming pensioenadvies voor mkb ondernemers

MKB-Nederland en VNO-NCW bieden mkb-ondernemers een vergoeding van 2000 euro aan voor pensioenadvies. Deze regeling is bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven te helpen een pensioenregeling voor hun medewerkers op te zetten. In totaal kunnen honderd ondernemers gebruikmaken van deze tegemoetkoming.

Het doel is om het aantal werknemers zonder pensioenregeling via hun werkgever te verminderen. Eind 2022 hebben de sociale partners afgesproken om het aantal werknemers zonder pensioenregeling in vijf jaar tijd (dus tot 2028) met de helft te verminderen, oftewel 450.000 werknemers. Volgens recente cijfers van het CBS liggen ze op koers om dit doel te behalen. Tussen december 2019 en 2022 is het aantal werknemers zonder pensioenregeling met bijna 20 procent gedaald, wat neerkomt op 170.000 werknemers.

Bewustwordingscampagne

Met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn MKB-Nederland en VNO-NCW een bewustwordingscampagne gestart. Deze campagne richt zich vooral op mkb werkgevers, zoals start-ups en kleine bedrijven zonder cao, die nog geen pensioenregeling hebben voor hun medewerkers. Het kan voor deze ondernemers lastig zijn om direct een pensioenregeling af te sluiten.

Hoe werkt de tegemoetkoming?

Om ondernemers te helpen, kunnen zij een tegemoetkoming van maximaal 2000 euro aanvragen voor deskundig advies over het opzetten van een pensioenregeling. De regeling moet uiterlijk 28 november 2024 afgesloten zijn. Als tijdens het advies blijkt dat de werkgever verplicht is om zich aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds, is de tegemoetkoming maximaal 250 euro. In 2024 is er een vergoeding beschikbaar voor maximaal honderd ondernemers.

Lees meer: