Ondernemer Toni Iñiguez Najdanovski over inbesteden schoonmaak: "Ronduit beledigend"

Steeds meer overheden en gemeenten kiezen ervoor om de schoonmaak in eigen beheer te nemen, in plaats van het werk door commerciële schoonmaakbedrijven uit te laten voeren. De branche is daar niet bepaald blij mee. "Ronduit beledigend", aldus Toni Iñiguez Najdanovski, eigenaar van het Arnhemse schoonmaakbedrijf Antonio Shining Places, partner van Schoonster.

Dat schrijft de schoonmaakondernemer op sociaal medium LinkedIn, in een reactie op de motie 'Waardering voor schoonmakers en cateringmedewerkers' die de Arnhemse gemeenteraad afgelopen zomer heeft aangenomen.

Geen onderscheid maken tussen medewerkers

In de motie van SP, PvdA, PvdD en GroenLinks staat dat de gemeente de schoonmaak van het gemeentehuis nu uitbesteed aan commerciële partijen, maar dat de arbeidsvoorwaarden in de cao-schoonmaak slechter zijn dan in de cao-gemeenten.

"Aanbestedingen leiden tot een race naar beneden."

"Het is onwenselijk om onderscheid in arbeidsvoorwaarden te maken tussen medewerkers die samen werk doen voor de gemeente", schrijven de partijen. Ook beargumenteren zij: "Aanbestedingen leiden tot een race naar beneden, waarbij werkgevers mee moeten voor de laagste prijs, en ten koste gaat van arbeidsvoorwaarden. De gemeente zou moeten staan voor betrokkenheid en duurzaamheid voor de mensen die werken voor de gemeente."

Daarom willen de partijen, zo staat in de motie geschreven, "de schoonmakers en cateringmedewerkers die dat willen, en die nu werkzaam zijn voor de gemeente, in dienst nemen van de gemeente, in plaats van uitbesteden aan commerciële bedrijven met slechtere arbeidsvoorwaarden". De motie werd aangenomen.

Gebrek aan kennis en inzicht

"Verwonderd heb ik kennis genomen van de argumenten bij de aangenomen motie ‘Waardering schoonmakers’ in de Arnhemse Gemeenteraad", schrijft schoonmaakondernemer Iñiguez op LinkedIn. "Net verwoorde, tenenkrommende argumenten die notabene grotendeels door de inkopende gemeente zelf worden veroorzaakt door voor de laagste prijs te gaan bij schoonmaakaanbestedingen. Het nu zelf willen doen middels inbesteding in plaats van beter inkopen? Ondoordacht en gebaseerd op een gebrek aan kennis en inzicht van deze gemeenteraadsleden."

"Jullie zetten hiermee tientallen collega's in de regio weg als slecht werkgever."

"Weet dat de aanbestedingsmarkt al decennialang door een handvol landelijke schoonmaakbedrijven gedomineerd wordt", vervolgt Iñiguez. "En dat jullie hiermee tientallen collega’s in de regio wegzetten als slechte werkgevers. Ronduit beledigend, om maar niet te spreken over de oneerlijke concurrentie tegenover de bedrijven die voor duizenden banen in de regio zorgen in een krappe arbeidsmarkt."

Marktwerking: deugt dat? (Blog Kees Blokland)

Marktwerking: deugt dat? (Blog Kees Blokland)

Marktwerking is in Nederland vaak ingezet, maar de laatste tijd klinkt er steeds vaker kritiek op. Maar wat betekent marktwerking precies en is het goed of verkeerd?

Groningse SP wil schoonmaak provinciehuis inbesteden

Groningse SP wil schoonmaak provinciehuis inbesteden

De Groningse SP Provinciale Statenfractie wil dat de schoonmakers van het provinciehuis in vaste dienst bij de provincie komen. Dat meldt RTV Westerwolde.

Ex-huisarts over aanpak ziekteverzuim: "Bedrijven moeten schoonmaak...

Sinds 2014 neemt het aantal ziektemeldingen onder schoonmakers toe. Hoe komt dat? En vooral: hoe kan het beter? In de vijfde aflevering van de Sopcast, een podcast van vakbond FNV, ging journalist Sarah Haaij hierover in gesprek met gepensioneerd huisarts Paul Jonas.

"Schoon genoeg van vermarkting" (Blog Jimmy Dijk, SP Groningen)

In een reactie op het (link: https://servicemanagement.nl/ondernemen/schoonmaakondernemer-jeroen-keus-over-inbesteden-gemeenten-hebben-die-onzekere-situatie-zelf-gecreeerd text: interview) met schoonmaakondernemer Jeroen Keus over de beslissing van de Gemeente Groningen om de schoonmaak te gaan inbesteden, stuurde Jimmy Dijk van de SP Groningen een blog naar de redactie van *Service Management*. "Het is juist de bedoeling om het systeem van concurrentie, winstmaximalisatie en druk op arbeidsvoorwaarden te vervangen door samenwerking, fatsoenlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden", zegt Dijk over de inbesteding. Zijn blog lees je hieronder.