Ontbijtsessie: Een succesvol ontslag op staande voet

Ontbijtsessie: Een succesvol ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet is een heftig rechtsmiddel dat niet zomaar door werkgevers kan worden ingezet. Er bestaan dan ook veel valkuilen bij deze manier van de beëindiging van een arbeidsrelatie. Want wat moet je als werkgever goed hebben geregeld? Wat zijn de voorwaarden voor een ontslag op staande voet? En wat kan een werknemer daartegen in brengen? The Legal Company houdt 13 april een ontbijtsessie 'Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!'

Ondernemingsjurist mr. Marit Mulder bespreekt tijdens de ontbijtsessie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk alle juridische aspecten van het ontslag op staande voet. Na deze masterclass weten de deelnemers waar zij op moeten letten bij een dergelijke situatie en wat de do's en dont’s zijn van deze manier van afscheid nemen van werknemers. De masterclass is bedoeld voor ondernemers met personeel, directeuren/bedrijfseigenaren, leidinggevenden en HR managers.

Op vakantie

Eerder deelde mr. Marit Mulder via social media al een praktijkvoorbeeld over een schoonmaker die vakantie aanvraagt, de goedkeuring niet afwacht, maar wel alvast een reis boekt. Later blijkt dat de leidinggevende hem slechts voor een gedeelte in de gewenste periode vrij kan geven. Tijdens de vakantie meldde de werknemer zich ziek en vertelde hij aan de werkgever dat er geen vlucht terug naar Nederland meer beschikbaar was. De werkgever laat gelijk weten vragen te hebben over de ziekmelding en de terugvlucht. Weer een dag later heeft de werkgever uiteindelijk per brief kenbaar gemaakt dat werknemer op staande voet is ontslagen. Mulder legt vervolgens uit waarom het ontslag op staande voet in deze zaak rechtsgeldig is en de werknemer geen transitievergoeding krijgt.

Onderwerpen

Deze onderwerpen worden tijdens de ontbijtsessie besproken:

  • Het wettelijke kader van een ontslag op staande voet
  • De kenmerken van een ontslag op staande voet
  • Recente rechtspraak met voorbeelden!
  • Valkuilen en lessen rondom dossieropbouw en omgang met werknemer

Voor meer informatie en aanmelding van deze masterclass: The Legal Company.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. De aankomende NIS2-richtlijn, die gericht is op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid, is nog onbekend bij het merendeel van de medewerkers. En phishing is nog steeds de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit binnen de werkomgeving.