Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.

Ondernemers die van de KOR gebruik (willen) maken moeten rekening houden met een aantal wijzigingen.

De huidige KOR

Een ondernemer met een omzet van onder de 20.000 euro kan op verzoek gebruik maken van een vrijstelling voor de btw. De regeling wordt aangeduid als de kleineondernemersregeling of eenvoudigweg KOR. Door toepassing van de KOR, hoeft de ondernemer in principe geen btw te berekenen. En aan de bijbehorende administratieve verplichtingen te voldoen. Zoals het uitreiken van facturen, het voeren van een btw-administratie en het doen van btw-aangifte. Doordat een vrijstelling van toepassing is, heeft de ondernemer logischerwijs ook geen recht op aftrek van btw. De in Nederland gevestigde ondernemer die van de KOR in Nederland gebruik wil maken, moet zich uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin hij de KOR wil laten ingaan melden bij de inspecteur. 

Wat wijzigt er per 1 januari 2025?

  • Omzetdrempel nieuwe deelnemers: een in Nederland gevestigde ondernemer die de KOR nog niet toepast, kan niet kiezen voor de KOR als hij in het voorafgaande kalenderjaar de omzetdrempel van 20.000 euro heeft overschreden. Bij de huidige KOR is dat wel mogelijk.
    • Heb je in 2024 de drempel van 20.000 euro overschreden, maar verwacht je in 2025 onder die drempel te blijven? Dan kun je je dus niet aanmelden voor de KOR per 1 januari 2025. Je moet dan wachten tot 1 januari 2026. 
  • Minimale toepassingsperiode: de toepassingsperiode is de periode waarin een ondernemer de KOR minimaal moet toepassen. Op dit moment bedraagt deze periode drie jaar. Deze minimale toepassingsperiode wordt geschrapt. 
    • Onder de nieuwe regels kun je dus op elk moment weer overstappen naar de reguliere btw-regels. Deze flexibiliteit komt van pas. Bijvoorbeeld wanneer je van plan bent investeringen te gaan doen en de btw op deze investeringen in aftrek wilt brengen. Pas je de KOR nu toe en wil je deze voortzetten per 1 januari 2025? Dan hoef je niets te doen. Wil je de KOR vanaf 1 januari 2025 niet meer toepassen, dan dien je je daarvoor af te melden. Doe dat uiterlijk 3 december 2024, aangezien de Belastingdienst vier weken nodig heeft om de afmelding te verwerken. Let op: de overgang van de KOR naar de normale btw-regels (of andersom) kan gevolgen met zich meebrengen voor de in het verleden wel of juist niet in aftrek gebrachte btw.
  • Uitsluitingsperiode: deze periode houdt in dat een in Nederland gevestigde ondernemer die de toepassing van de vrijstelling opzegt of de omzetdrempel overschrijdt, de vrijstelling gedurende een bepaalde periode niet meer kan toepassen vanaf de ingangsdatum van de opzegging respectievelijk de overschrijding. De uitsluitingsperiode bedraagt momenteel drie jaar. Deze wordt verkort tot de periode vanaf het kalenderkwartaal waarin de beëindiging in werking treedt tot en met het daaropvolgende kalenderjaar. 
    • Heb je dit jaar de omzetdrempel van 20.000 euro overschreden, bijvoorbeeld in september 2024? Dan kun je de KOR pas weer toepassen vanaf 1 januari 2026. Je moet je verplicht afmelden voor de KOR. Wil je de KOR per 1 januari 2026 weer toepassen? Dan mag je omzet in 2025 niet hoger zijn dan de omzetdrempel. 
  • Vaste inrichting in Nederland: onder de huidige regeling kan de KOR in Nederland enkel worden toegepast door ondernemers die in Nederland gevestigd zijn of in Nederland een vaste inrichting hebben. Ondernemers die een vaste inrichting hebben en op dit moment in Nederland de KOR toepassen, kunnen vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer maken van de binnenlandse KOR . 

Per 1 januari 2025 kan de vaste inrichting wel de grensoverschrijdende EU-KOR toepassen. Mits de zetel van bedrijfsuitoefening in een andere EU-lidstaat is gevestigd en de Unie-omzet niet hoger is dan 100.000 euro. De aanvraag en registratie voor toepassing van de EU-KOR in Nederland door de vaste inrichting, vindt plaats in de lidstaat van de hoofdvestiging. Omdat niet in overgangsrecht is voorzien voor de EU-KOR, kunnen ondernemers met een vaste inrichting in Nederland pas verzoeken om toepassing van de grensoverschrijdende KOR vanaf 1 januari 2025, waarbij lidstaten 35 dagen de tijd hebben om die aanvraag te verwerken. De ondernemer met een vaste inrichting in Nederland kan hierdoor geen gebruik maken van de KOR in Nederland in de periode tussen 1 januari 2025 tot het moment waarop hij de EU-KOR mag toepassen.

  • Zeer kleine ondernemers: de vrijwillige registratiedrempel wordt per 1 januari 2025 verhoogd van 1.800 euro naar 2.200 euro. 
    • Heb je in 2025 een omzet van maximaal 2.200 euro per jaar? En heb je je niet geregistreerd als btw-ondernemer bij de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel? Dan hoef je je niet aan te melden voor de KOR. De KOR geldt dan automatisch. Bij overschrijding van het bedrag van 2.200 euro kun je alsnog een beroep doen op de KOR door je aan te melden. Houd dan wel rekening met een minimale verwerkingsperiode bij de Belastingdienst van vier weken. Wil je de KOR toepassen in een andere lidstaat? Dan dien je je wel aan te melden voor de KOR in Nederland.

Bron: BDO Nederland

Lees meer: