Jong Talent Tijmen Keus: "Als baby kroop ik al onder de bureaus op kantoor en de schoonmaak heeft me altijd gefascineerd"  

Jong Talent Tijmen Keus: "Als baby kroop ik al onder de bureaus op kantoor en de schoonmaak heeft me altijd gefascineerd"  

In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Tijmen Keus.

Naam: Tijmen Keus 
Leeftijd: 24 jaar
Functie en bedrijf: Marketing en communicatie bij Keus Schoonmaak 

Ik ben:  

Tijmen Keus, een jonge ondernemer. Ik ben sinds een paar jaar actief binnen ons familiebedrijf Keus Schoonmaak, dat in 1992 is opgericht door mijn vader en oom. Tijdens mijn studie aan de Team Academy in Amsterdam, een praktijkgerichte hbo-opleiding, moesten wij de theorie die wij leerden toepassen in een onderneming en ik heb ervoor gekozen dit te doen binnen ons familiebedrijf. Na het behalen van mijn diploma heb ik er vanzelfsprekend voor gekozen te blijven. 

Mijn werk bestaat uit:  

Mijn werk bestaat uit het uitdragen van de vernieuwde missie en visie van Keus Schoonmaak door middel van marketingstrategieën en communicatieplannen. Tweeënhalf jaar geleden hebben we bij Keus een nieuwe cultuur omarmd, waarbij de focus is komen te liggen op werkgeluk. In dit proces hebben we een nieuwe missie, visie en kernwaarden geformuleerd en het is mijn taak om deze waarden zowel binnen als buiten Keus uit te stralen. Ik zorg ervoor dat onze boodschap consistent is en dat zowel onze klanten, als onze medewerkers geïnspireerd worden. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de interne communicatie en het creëren van content die onze unieke bedrijfscultuur weerspiegelt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de MijnKEUS-app, die we hebben geïntroduceerd om de betrokkenheid en het werkgeluk van onze medewerkers te vergroten door middel van eenvoudige communicatie en het delen van successen. 

Hoe jong voel je je?  

Ik voel me energiek en levendig, altijd klaar om frisse ideeën te ontwikkelen en uit te voeren. 

Waarom heb je voor de schoonmaakbranche gekozen? 

Ik ben opgegroeid in de schoonmaakbranche. Als baby kroop ik al onder de bureaus op kantoor en het heeft me altijd gefascineerd. Ik heb gekozen voor de schoonmaakbranche, omdat het een sector is die direct bijdraagt aan het welzijn van mensen. Schoonmaken is meer dan alleen een taak; het is een dienst die mensen blij maakt en hun leefomgeving verbetert. 

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je werk? 

De grootste uitdaging in mijn werk is het vinden van geschikte kandidaten om ons team te versterken. Hoewel ik onze recruiter ondersteun en we recent samen een nieuw softwaresysteem hebben opgezet om het recruitmentproces beter te stroomlijnen en te managen, blijft het lastig om de juiste mensen te vinden. Dit nieuwe systeem helpt ons enorm door het proces efficiënter te maken en ons beter inzicht te geven, maar de zoektocht naar geschikte medewerkers blijft een constant aandachtspunt. In lijn met onze nieuwe Keus-cultuur, waar werkgeluk en positiviteit centraal staan, streven we ernaar om een team samen te stellen dat zowel de klantverwachtingen overtreft, als zorgt voor een gezonde werkbalans en een prettige werkomgeving voor onze collega's. 

Wat is volgens jou de belangrijkste schoonmaak-trend en waarom? 

De belangrijkste trend in de schoonmaakbranche is duurzaamheid. Steeds meer klanten en bedrijven hechten waarde aan milieuvriendelijke schoonmaakmethoden en -middelen. Dit omvat het gebruik van ecovriendelijke producten, efficiënt water- en energiegebruik en recyclingprogramma's. Duurzaamheid in de schoonmaak gaat niet alleen over het milieu, maar ook over het creëren van een gezondere werk- en leefomgeving voor iedereen. Deze trend toont een groeiend bewustzijn en verantwoordelijkheid om een positieve impact te hebben op de planeet en de gemeenschap. 

Waar zie jij kansen voor de schoonmaak en waarom? 

Bij Keus Schoonmaak geloven we sterk in dagschoonmaak. Waarom zou de schilder, elektricien of loodgieter wel overdag komen en de schoonmaker niet? Het is veel leuker en effectiever als de schoonmaker ook onderdeel wordt van het team bij de klant. Dit bevordert niet alleen de communicatie en samenwerking, maar zorgt ook voor een positieve werkomgeving en veel meer beleving bij de klant. 

Mooiste/meest bijzondere project waaraan je hebt gewerkt? 

Een bijzonder project was het opzetten en inrichten van de MijnKeus-app. Deze app, vergelijkbaar met Facebook, stelt medewerkers in staat om nieuwtjes te delen, elkaar te feliciteren en op elkaars berichten te reageren. Daarnaast biedt de app toegang tot het personeelshandboek, protocollen en veiligheidsregels, waardoor medewerkers altijd de laatste informatie bij de hand hebben. Er is ook een marktplaatsfunctie voor het ruilen, weggeven of verkopen van spullen. En afdelingen kunnen gemakkelijk communiceren binnen hun eigen groepen. 

Wat zou je nog graag beter kunnen? 

Ik wil graag beter worden in het aanbrengen van structuur in mijn werk. Door mijn ADHD ben ik altijd erg druk en kan ik vaak vijf kwartier in een uur stoppen, wat meestal in mijn voordeel werkt. Echter, mijn concentratie is niet altijd optimaal, waardoor het soms wat chaotisch kan zijn. 

Wie is jouw inspiratiebron en waarom? 

Dat is toch echt mijn vader, die samen met mijn oom Keus Schoonmaak in 1992 is begonnen en het bedrijf heeft gebracht tot waar we nu staan. Zijn visie en toewijding aan het bedrijf, gecombineerd met onze nieuwe cultuur van werkgeluk die we nu hanteren, inspireren mij dagelijks. 

Welk boek/app/magazine/gadget/film of iets anders mogen we echt niet missen? 

Het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey is een absolute must-read. Het was het eerste verplichte boek tijdens mijn studie aan de Team Academy in Amsterdam en de lessen ervan zijn nog steeds van onschatbare waarde. Covey’s inzichten in leiderschap en persoonlijke groei hebben geholpen om effectiever te zijn in verschillende professionele omgevingen. De principes in dit boek benadrukken het belang van proactief handelen, duidelijke doelen stellen en effectieve communicatie, wat cruciaal is in elke rol binnen een bedrijf. Dit boek heeft een blijvende impact op professionele ontwikkeling en dagelijkse werkpraktijken. 

Over vijf jaar ben ik:  

Nog steeds een belangrijk onderdeel van de Keus-familie, maar dan in een rol waarin ik leidinggeef en mijn visie op het geheel nog meer kan bijdragen aan de ontwikkeling en groei van ons team en ons bedrijf. In die tijd hebben we met zijn allen de Keus-familie nog groter, hechter en fijner gemaakt. We helpen elkaar waar nodig en stralen echt dat familiegevoel uit, waarbij samenwerking en ondersteuning centraal staan. Samen hebben we een werkplek gecreëerd die zowel professioneel succesvol als persoonlijk vervullend is voor iedereen die erbij betrokken is.