Vebego rekent ook in 2023 op gezonde groei

Vebego rekent ook in 2023 op gezonde groei

In het afgelopen jaar is veel gebeurd bij Vebego. Zo heeft het de grootste overname in haar geschiedenis succesvol voltooid, is er actief werk gemaakt van haar duurzaamheidsambitie en zijn er grote stappen gezet in het toekomstbestendig maken van de organisatie. Tegelijkertijd vormden onder meer corona, stijgende energie- en materiaalkosten en personeelsverzuim uitdagingen voor het bedrijf. CEO Ton Goedmakers: "We zijn positief over het resultaat van afgelopen jaar. Ook in 2023 rekenen we weer op gezonde groei."

Uit het pas verschenen jaarverslag van Vebego blijkt dat 2022 over het geheel genomen een goed jaar was. De omzet van Vebego is in 2022 gestegen naar € 1.371 miljoen (2021: € 1.052 miljoen). De stijging komt, naast autonome groei, vooral door de grootste aankoop in haar geschiedenis: hectas in Duitsland. Het nettoresultaat van Vebego over 2022 is € 10,6 miljoen (2021: € 28,3 miljoen).

Investeren

Het lagere resultaat komt met name door investeringen om Vebego toekomstbestendig te maken. Er is in 2022 flink geïnvesteerd in de vorming van het nieuwe schoonmaakbedrijf, het nieuwe groenbedrijf en een shared service & expertise bedrijf in Nederland. In Duitsland is een grote inspanning geleverd om het geacquireerde hectas en het bestaande Servico te integreren in Vebego Facility Services Deutschland.

Dynamisch jaar

Waar de pandemie en personeelstekorten zorgden voor meer werkdruk en verzuim onder personeel, veroorzaakte het conflict in Oekraïne hoge materiaal- en energiekosten. Dit alles zorgde voor een aanzienlijke stijging in de kosten, maar dankzij de inzet van het personeel, investeringen en gezonde groei van Vebego blikt CEO Ton Goedmakers positief terug op 2022. “2022 was een dynamisch jaar, met grote externe uitdagingen. We zijn positief over het resultaat van afgelopen jaar en we hebben fors geïnvesteerd in het versterken van de organisatie.” Uit het jaarverslag blijkt dat er oog is voor de medewerker. 'We maken ons zorgen over ons personeel. Door de enorme inflatie (met name energiekosten) zien we bij steeds meer medewerkers problemen ontstaan. De financiële onzekerheid veroorzaakt stress en kan leiden tot uitval. We zijn bijzonder alert op deze vorm van uitval en willen medewerkers, daar waar wij kunnen, bijstaan met begeleiding en advies.'

Gezonde groei

Ton Goedmakers kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Ook in 2023 rekenen we weer op gezonde groei. We gaan hierbij nog meer kijken naar wat ons verbindt: betekenisvolle banen creëren.” Ook maakt Vebego werk van haar impact op het klimaat. In 2022 heeft de organisatie haar huidige duurzaamheidsprestaties in kaart gebracht. Dankzij betere data kunnen de Vebego-bedrijven in 2023 concrete plannen maken richting volledig klimaatneutraal ondernemen in 2030. Bovendien werkt Vebego toe naar CSRD, de EU-richtlijn voor de rapportage over de impact op mens en milieu.

Focus houden

In 2023 bestaat Vebego 80 jaar en dit jubileum wordt dan ook zeker gevierd. “En de Nederlandse bedrijven kunnen nog genieten van de titel Familiebedrijf van het Jaar. Maar we kijken vooral vooruit, vanwege de grote veranderingen." In het jaarverslag staat ook: Het bouwen van een toekomstbestendige organisatie – een proces dat tot 2025 duurt - vergt bijzonder hoge investeringen. Het is belangrijk om focus te houden op het reguliere werk voor klanten en de wereld om ons heen, terwijl we werken aan grote interne projecten zoals samenvoegingen, rebranding en ICT-projecten.

Vebego belicht in het volledig jaarverslag 2022 meer aspecten.

Poonawalla Science Park kiest vol vertrouwen voor Vebego Facility Solutions

Poonawalla Science Park kiest vol vertrouwen voor Vebego Facility...

Poonawalla Science Park B.V. (PSP) is eigenaar en beheerder van Utrecht Science Park Bilthoven. Op deze campus werken kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samen om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven, nu en in de toekomst. Het bedrijf koos voor de facilitaire dienstverlening voor Vebego Facility Solutions.

Ook Vebego en ISS scoren hoog in MT500

Ook Vebego en ISS scoren hoog in MT500

CSU staat niet als enige schoonmaakbedrijf hoog in de MT500. Ook Vebego en ISS Facility Services scoren goed in de jaarlijkse ranglijst van Management Team (MT500) van MT/Sprout.

Schoonmaakbedrijven en praktijkonderwijs bundelen krachten

Schoonmaakbedrijven en praktijkonderwijs bundelen krachten

Schoonmaakbedrijven Gom, Vebego Cleaning Services en CSU, brancheorganisatie Schoonmakend Nederland en de scholen van Stichting BOOR, Yulius Onderwijs en Horizon hebben op dinsdag 25 juni de samenwerkingsovereenkomst Facilidoor voor PROVSO ondertekend. De samenwerking is uniek. Nooit eerder sloegen werkgevers uit de schoonmaakbranche op deze manier de handen ineen om leerlingen van het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) de stap van school naar werk te laten zetten.

Visie Vebego: "We creëren betekenisvolle banen voor iedereen die kan en wil werken"

Visie Vebego: "We creëren betekenisvolle banen voor iedereen die kan...

Uit de cijfers van het marktonderzoek van Service Management maken we op dat, ondanks de grote personeelstekorten, de historisch hoge inflatie en de voortdurende kostenstijgingen, de schoonmaaksector groei weet vast te houden. Maar hoe kijken de schoonmaakbedrijven op het jaar terug en zien zij de komende jaren? Om daar een beeld van te krijgen, legde Service Management de bestuurders van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland een aantal vragen voor. Want waar uitdagingen zitten, ziet de branche bij uitstek kansen om verder te groeien. Vandaag deelt Mark Keur, algemeen directeur van Vebego, zijn visie.