Jan Kampherbeek (foto), CNV-vakbondsman voor de schoonmaak, komt met voorbeelden. “Eén van onze leden, werkzaam bij Holland Casino, had de vraag of de werkgever mag verzoeken om zelf vrij te nemen. Bij bungalowparken wordt het ook gevraagd. Daar is in dit jaargetijde al minder werk en als er dan ook nog afzeggingen zijn, dan vraagt men mensen om thuis te blijven.”
Spaaruren maar gebruiken
Verder zijn er de nodige medische vragen, zegt Kampherbeek. “Onder andere mensen met een aandoening die zich erg onzeker voelen. De leidinggevenden willen dan dat ze komen werken of anders vrijaf nemen. Datzelfde geldt voor mensen die mantelzorg leveren aan mensen die in de kwetsbare groep zitten. Zo kregen we de vraag of het wel verantwoord was om te gaan werken terwijl iemand ook voor haar 94-jarige moeder zorgt. Als laatste voorbeeld de scholen: Iemand gaf aan dat haar werkgever vond dat men maar spaaruren moest gaan gebruiken. Dar zijn die spaaruren echter niet voor bedoeld. Die zijn er om zomer de vakantie te overbruggen.”
Regeling voor min-max-uren
Er was ook een vraag van iemand met een min-max contract. Kampherbeek: “In de cao hebben we een regeling voor min-max-uren. Dan werk je tijdelijk minder uren, die je dan later weer inhaalt. Zo’n regeling is absoluut niet bedoeld voor de zeer ingrijpende situatie die zich nu voordoet. We willen echt voorkomen dat mensen nu massaal thuis komen te zitten met een kolossaal saldo aan min-uren, die ze later in het jaar nooit meer in kunnen halen. Deze werkgever had besloten om al zijn medewerkers per direct op het minimum te zetten.”
Veel verwarring en praktische problemen
Veel werknemers melden zich deze dagen bij CNV via een hulplijn. “De situatie zorgt voor veel verwarring en praktische problemen”, zegt Cuijpers. “Ook voor werkgevers natuurlijk, die opeens met minder werk of zelfs bedrijfssluitingen te maken krijgen. We realiseren ons heel goed hoe uitzonderlijk dit is en dat dit ook de nodige flexibiliteit van werknemers vraagt. Toch is dit in de eerste plaats een ondernemersrisico, dat niet meteen op het bord van de werknemers mag worden gelegd.”
Niet uit eigen beweging verlofdagen afboeken
Het is volgens haar dan ook niet de bedoeling dat werkgevers uit eigen beweging verlofdagen gaan afboeken. “Een werkgever mag aan werknemers vrágen of zij verlof willen opnemen. Dat is een verzoek, nooit een verplichting. Je hebt die vakantiedagen zelf ook hard nodig om rust te nemen op een moment dat je er zelf voor kiest.”
Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus