Gedwongen verlof schoonmakers mag niet

Gedwongen verlof schoonmakers mag niet

Bij CNV Vakmensen komen steeds meer vragen binnen van werknemers over de gevolgen van het coronavirus voor hun werk. Een van de vragen is of een werkgever zomaar verlofdagen mag afboeken, nu het werk op veel plekken stilvalt. "We zijn daar volstrekt helder over: gedwongen verlof is niet aan de orde", zegt Myranda Cuijpers, jurist bij CNV Vakmensen. "Je verlofdagen zijn van jou, daar mag je werkgever dus niet vrij over beschikken omdat het hem nu goed uitkomt."Volg Service Management op LinkedIn:

Jan Kampherbeek (foto), CNV-vakbondsman voor de schoonmaak, komt met voorbeelden. “Eén van onze leden, werkzaam bij Holland Casino, had de vraag of de werkgever mag verzoeken om zelf vrij te nemen. Bij bungalowparken wordt het ook gevraagd. Daar is in dit jaargetijde al minder werk en als er dan ook nog afzeggingen zijn, dan vraagt men mensen om thuis te blijven.”

Spaaruren maar gebruiken

Verder zijn er de nodige medische vragen, zegt Kampherbeek. “Onder andere mensen met een aandoening die zich erg onzeker voelen. De leidinggevenden willen dan dat ze komen werken of anders vrijaf nemen. Datzelfde geldt voor mensen die mantelzorg leveren aan mensen die in de kwetsbare groep zitten. Zo kregen we de vraag of het wel verantwoord was om te gaan werken terwijl iemand ook voor haar 94-jarige moeder zorgt. Als laatste voorbeeld de scholen: Iemand gaf aan dat haar werkgever vond dat men maar spaaruren moest gaan gebruiken. Dar zijn die spaaruren echter niet voor bedoeld. Die zijn er om zomer de vakantie te overbruggen.”

Regeling voor min-max-uren

Er was ook een vraag van iemand met een min-max contract. Kampherbeek: “In de cao hebben we een regeling voor min-max-uren. Dan werk je tijdelijk minder uren, die je dan later weer inhaalt. Zo’n regeling is absoluut niet bedoeld voor de zeer ingrijpende situatie die zich nu voordoet. We willen echt voorkomen dat mensen nu massaal thuis komen te zitten met een kolossaal saldo aan min-uren, die ze later in het jaar nooit meer in kunnen halen. Deze werkgever had besloten om al zijn medewerkers per direct op het minimum te zetten.”

Veel verwarring en praktische problemen

Veel werknemers melden zich deze dagen bij CNV via een hulplijn. “De situatie zorgt voor veel verwarring en praktische problemen”, zegt Cuijpers. “Ook voor werkgevers natuurlijk, die opeens met minder werk of zelfs bedrijfssluitingen te maken krijgen. We realiseren ons heel goed hoe uitzonderlijk dit is en dat dit ook de nodige flexibiliteit van werknemers vraagt. Toch is dit in de eerste plaats een ondernemersrisico, dat niet meteen op het bord van de werknemers mag worden gelegd.”

Niet uit eigen beweging verlofdagen afboeken

Het is volgens haar dan ook niet de bedoeling dat werkgevers uit eigen beweging verlofdagen gaan afboeken. “Een werkgever mag aan werknemers vrágen of zij verlof willen opnemen. Dat is een verzoek, nooit een verplichting. Je hebt die vakantiedagen zelf ook hard nodig om rust te nemen op een moment dat je er zelf voor kiest.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.