"Ik ben bang dat kleinere schoonmaakbedrijven het heel lastig gaan krijgen"

"Ik ben bang dat kleinere schoonmaakbedrijven het heel lastig gaan krijgen"

"De coronacrisis heeft een enorme impact op ons als bedrijf", zegt Erwin de Jong, CEO van schoonmaakbedrijf Effektief Groep (ca 2200 medewerkers). Volg Service Management op LinkedIn:

“Het nieuws verandert per uur, dus welk gebouw gaat dicht, welk pand blijft open. Een museum kan wel sluiten, maar als het kantoorgedeelte wel open blijft loopt de schoonmaak daar door. We zijn dus veel aan het communiceren met opdrachtgevers om te zorgen dat waar dat nodig is het werk doorgang kan vinden.”

Heeft u zelf nieuws over het coronavirus of de gevolgen daarvan? 
E-mail uw input naar ronaldbruins@vakmedianet.nl of stuur een whatsapp naar 06-14640422.

Begrip vooral bij overheidspartijen

“Ik merk dat er veel begrip is over en weer, vooral bij overheidspartijen. Bijzonder vind ik wel dat grote commerciële bedrijven nu opeens zeggen: er is voorlopig geen schoonmaak meer nodig dus we betalen niet meer. Ik snap het, maar dat kan betekenen dat er in één klap 100 schoonmakers geen werk meer hebben. De discussie hierover moet je overigens niet op dit moment voeren vind ik, dat komt later wel.”

Arbeidstijdverkorting

“Om de financiële gevolgen zo goed mogelijk op te vangen zijn we overigens bezig om arbeidstijdverkorting aan te vragen. Dat is echt nodig, we hebben nu al aardig wat mensen thuis zitten en we hebben als directie vanochtend bepaald dat we de salarissen gewoon doorbetalen.

We kunnen die beslissing nemen, maar ik ben bang dat kleinere schoonmaakbedrijven het heel lastig gaan krijgen, immers als je geen cash flow hebt dan wordt het moeilijk om je mensen te betalen.”

Constructieve manier informeren

“We zijn vanzelfsprekend ook druk om onze medewerkers op een constructieve manier te informeren via e-mail over de situatie, dus bijvoorbeeld: als gebouwen sluiten, dan nemen wij contact met je op. Daarmee proberen we te voorkomen dat veel mensen ons gaan bellen. Ook geven we aan mensen die wel blijven werken instructies hoe ze dat op een gezonde en veilige manier kunnen doen. En voor medewerkers die eventueel in paniek raken of niet weten wat ze moeten doen is er een extra telefoonnummer geopend.”

Schoonmakers horen op lijst vitale medewerkers

“Dat schoonmakers op de lijst vitale medewerkers van het ministerie thuishoren is voor mij geen discussie. Ik ben nu al enkele keren gebeld door opdrachtgevers die zeggen: we hebben iemand op de afdeling gehad die direct of indirect in contact is gekomen met het virus, kunnen jullie komen om extra schoon te maken of om het complete kantoorgebouw te desinfecteren. Om dat te kunnen doen hebben we echt mensen nodig, ook omdat het in een aantal gevallen om bedrijven gaat die echt door moeten werken.”

Overheid moet snel kleur bekennen

“Het is nu aan de overheid om heel snel kleur te bekennen. Grote bedrijven hebben wel slagkracht om dit een week of acht uit te zingen, maar voor partijen die niet over die slagkracht bezitten vrees ik het ergste.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.