Kantoorhygiëne: Is je werkplek na de lockdown coronaproof? (Terugkijken De Monitor)

Op maandagavond 27 april besteedde Teun van de Keuken in het programma De Monitor aandacht aan de kantoortuin na de corona lockdown. Hoe coronaproof is het kantoor eigenlijk? Hoe zit het met de hygiëne van kantooromgevingen? Er zijn flexbureaus, gedeelde telefoons en toetsenborden, deurklinken en koffiezetapparaten die iedereen steeds aanraakt. Hoe verantwoord is het werken met collega's straks, als corona nog onder ons is?Volg Service Management op LinkedIn:

Corona heeft een sterk verband met hygiëne. TV-maker Van de Keuken vraagt zich dan ook af hoe het zit met de hygiëne op kantoor. Uit onderzoek blijkt dat 39% van de medewerkers hun werkplek vies vindt. Is dat ook echt zo? Van de Keuken laat dit in de uitzending onderzoeken op het kantoor waar hij zelf werkt.


LEES OOK: Kantoorhygiëne niet alleen van belang in toilethokje


Wat is nou schoon?

Joost Brinkhuis, Manager kwaliteit bij schoonmaakbedrijf Asito, vertelt in de uitzending: “Schoon is wat wij als opdrachtgever en -nemer met elkaar afspreken. Hoe schoon wil jij dat jouw gebouw er uit ziet? Er is geen norm, want schoon is ook heel erg een mening.” Van de Keuken concludeert dat niet elk kantoorgebouw even schoon is.

“Bedrijven geven een bepaald budget uit aan schoonmaak en in de praktijk is gebleken dat dat leidt tot een werkomgeving die schoon genoeg is dat er geen ziekteverzuim door ontstaat”, aldus Freek Veneman van Vereniging Schoonmaak Research. Maar gedrag van medewerkers bepaalt ook in grote mate de hygiëne van een werkplek, denk aan het nuttigen van je lunch achter het bureau. En hoe vaak was jij je handen tijdens het werk?

Goede oplossing: een kantoor waar iedere werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen plek

Einde flexplekken?

Een goede oplossing zou volgens schoonmaakbedrijven een kantoor zijn waar iedere werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen plek. Veneman verwacht dan ook niet dat er direct na de lockdown bedrijven zijn die verantwoording willen nemen voor het veilig gebruik van flexplekken. Plekken die dus door meerdere personen op dezelfde dag gebruikt worden. Het einde van de flexplek in kantoortuinen zoals we die nu kennen, lijkt nabij.

Verspreiding kan ‘krankzinnig’ snel gaan

Bedrijven werken aan een protocol om kantoren weer te kunnen openen. Is dat voldoende om ons te beschermen tegen bacteriën en virussen? Bacteriën bevinden zich overal op kantoor, op computermuizen, toetsenborden, pennen, maar ook in de afdelingssnoeppot. “Als mensen relatief gezond zijn en er geen grote besmettingen heersen, dan zijn die bacteriën relatief onschuldig”, stelt immunoloog Huub Savelkoul.

Echter virussen zitten ook overal, denk aan deurklinken, trapleuningen, de koffieautomaat en de lift. Savelkoul stelt dat uit experimenten blijkt dat een virus zich vanaf de koffieautomaat binnen 3 uur verspreidt naar zo’n een derde tot de helft van alle mensen die de automaat gebruiken. “Dat gaat krankzinnig snel. Kantoren zijn qua bron van besmetting eigenlijk best wel link.”

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss kwam ook aan het woord in de uitzending. Hij kwam met een veel positievere boodschap: “De kans dat men van vaak aangeraakte oppervlaktes een infectie krijgt, is redelijk klein.” Wel zegt Voss dat hij verwacht dat we straks niet in één keer weer met z’n allen als vanouds naar kantoor mogen. “Dat zal in fases gaan.”


LEES TIP: Hoogleraar infectiepreventie Voss over coronacrisis: “Het is topsport voor de schoonmaak


Hoe zit het met de luchtkwaliteit?

Normaal gesproken zuigt de gebouwventilatie bacteriën en virussen op, maar zijn die dan ook echt weg? Het is belangrijk om de installatiefilters te onderhouden en tijdig te vervangen. Bij eerdere virussen, zoals SARS en MERS, is aangetoond dat deze door de lucht werden verspreid. “Bij dit coronavirus is nog niet bekend wat de infectueuze dosis is die nodig is om ook daadwerkelijk ziek te worden van deeltjes die je via de lucht inademt”, aldus Francesco Franchimon, expert binnenmilieu. Hij adviseert wel om maximaal te ventileren (24/7!) en te zorgen dat lucht niet wordt hergebruikt (via recirculatie).

Kantoorhygiëne protocollen van werkgevers

Uit de protocollen van werkgevers die het programma heeft ontvangen komen een aantal hoofdpunten naar voren:

  • Meer schoonmaken (ook door medewerkers zelf)
  • Vaste werkplekken
  • Meer ruimte per werknemer (10 m2)
  • Rooster voor thuiswerken
  • Virtuele vergaderingen
  • Schermen tussen aaneengesloten werkplekken
  • Extra ventilatie-eisen.

Voorlopig nog thuiswerken?!

Als laatst: Stephan van der Stigchel, hoogleraar cognitive psychologie, denkt dat dit weleens het einde kan betekenen van de kantoortuin, zoals wij deze nu kennen. Tot slot zou Wim Pullen (CfPB) het team van Mark Rutte adviseren: “Managers, bepaal wat moet, en de rest werkt voorlopig gewoon thuis totdat we meer weten over hoe verspreiding verloopt”.

Kijk hier de hele uitzending terug:

Bron: KRO-NCRV, De Monitor en Facto

Het belang van hygiëne op de werkplek

Het belang van hygiëne op de werkplek

De coronapandemie heeft de risico's van slechte hygiëne op de werkplek vergroot. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederland onvoldoende voorbereid is op een nieuwe pandemie, dus het is hoogste tijd voor werkgevers om hygiëne in het bedrijfspand als belangrijk aandachtspunt aan te houden.

Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland maakt zich sterk voor een gezond binnenklimaat. Het eerste wapenfeit van de vereniging is een feit: onder leiding van wetenschapper Francesco Franchimon is de Richtlijn Luchtreiniging voor reductie Pathogenen gepubliceerd.

Tork introduceert desinfecterende spray voor meer kantoorhygiëne

Tork introduceert desinfecterende spray voor meer kantoorhygiëne

De pandemie heeft aangetoond hoe cruciaal het is om niet alleen schoon te maken, maar ook om schadelijke micro-organismen te verwijderen. Uit het onderzoek 'Essential Initiative Survey 2020-2021' van Tork blijkt dat als gevolg van de pandemie een op de twee volwassenen meer hygiëne op de werkplek verwacht. Om hierin te ondersteunen, introduceert Tork de nieuwe Tork desinfecterende spray voor oppervlakken.

Onderzoek wijst op belang aandacht kantoorhygiëne

Onderzoek wijst op belang aandacht kantoorhygiëne

'Thee en koffie in kantoorkeukens blijkt 'flink smerig' te zijn', zo kopt (link: https://regiopurmerend.nl/2023/04/25/thee-en-koffie-in-kantoorkeukens-blijkt-flink-smerig-te-zijn/ text: Regio Purmerend target: _blank). En dan hebben we het dit keer niet over een eerlijke betaling aan koffie- en theeboeren, maar over echt vies. Onderzoek van Initial Washroom Hygiene wijst namelijk uit dat er op een theezakje uit de kantoorkeuken gemiddeld 3800 bacteriën zitten.