Onderzoek wijst op belang aandacht kantoorhygiëne

Onderzoek wijst op belang aandacht kantoorhygiëne

'Thee en koffie in kantoorkeukens blijkt 'flink smerig' te zijn', zo kopt (link: https://regiopurmerend.nl/2023/04/25/thee-en-koffie-in-kantoorkeukens-blijkt-flink-smerig-te-zijn/ text: Regio Purmerend target: _blank). En dan hebben we het dit keer niet over een eerlijke betaling aan koffie- en theeboeren, maar over echt vies. Onderzoek van Initial Washroom Hygiene wijst namelijk uit dat er op een theezakje uit de kantoorkeuken gemiddeld 3800 bacteriën zitten.

Niet alleen de theezakjes kwamen berooid uit het onderzoek. Ook de handvatten van de waterkoker en koffiepot, randen van gebruikte mokken en het handvat van de koelkast komen er met respectievelijk 2500, 1750 en 1600 bacteriën niet best uit. Hoe vies is die hoeveelheid bacteriën nu? Op een gemiddelde toiletbril leven 'maar' 220 bacteriën.

80 procent wast handen niet

Een andere vraag doe opkomt is hoe erg dit nu eigenlijk is. Kantoorpersoneel valt doorgaans immers niet bij bosjes neer. Maar zeker in tijden dat er griep heerst, kan het zeker geen kwaad om iets beter op de kantoorhygiëne te letten, zo stellen experts. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat 80 procent van de duizend ondervraagde kantoormedewerkers de handen niet wast, voordat ze iets klaarmaken voor zichzelf of een collega in de kantoorkeuken. Op die manier is de kans op kruisbesmetting sterk aanwezig.

Aandacht voor kantoorhygiëne

Nu is het overigens niet gek dat we er niet altijd aan denken onze handen te wassen. We raken immers de hele dag door dingen aan zonder dat we daarbij stilstaan, van deurklinken tot koffiekopjes en handen. Een beetje extra aandacht voor het onderwerp kantoorhygiëne zou daarom niet misstaan. Naast iets vaker je handen wassen, kun je bijvoorbeeld ook regelmatig een antibacterieel doekje over het aanrecht halen en je mok vaker schoonmaken.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich vaccineren in 2023

Ruim helft mensen met uitnodiging griepvaccinatie liet zich...

In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten sleutel tot serveren geweldig eten deze zomer

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten...

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in privé catering in Roeselare. In zijn blog deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen...

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.