Niet alleen de theezakjes kwamen berooid uit het onderzoek. Ook de handvatten van de waterkoker en koffiepot, randen van gebruikte mokken en het handvat van de koelkast komen er met respectievelijk 2500, 1750 en 1600 bacteriën niet best uit. Hoe vies is die hoeveelheid bacteriën nu? Op een gemiddelde toiletbril leven 'maar' 220 bacteriën.
80 procent wast handen niet
Een andere vraag doe opkomt is hoe erg dit nu eigenlijk is. Kantoorpersoneel valt doorgaans immers niet bij bosjes neer. Maar zeker in tijden dat er griep heerst, kan het zeker geen kwaad om iets beter op de kantoorhygiëne te letten, zo stellen experts. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat 80 procent van de duizend ondervraagde kantoormedewerkers de handen niet wast, voordat ze iets klaarmaken voor zichzelf of een collega in de kantoorkeuken. Op die manier is de kans op kruisbesmetting sterk aanwezig.
Aandacht voor kantoorhygiëne
Nu is het overigens niet gek dat we er niet altijd aan denken onze handen te wassen. We raken immers de hele dag door dingen aan zonder dat we daarbij stilstaan, van deurklinken tot koffiekopjes en handen. Een beetje extra aandacht voor het onderwerp kantoorhygiëne zou daarom niet misstaan. Naast iets vaker je handen wassen, kun je bijvoorbeeld ook regelmatig een antibacterieel doekje over het aanrecht halen en je mok vaker schoonmaken.