Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland maakt zich sterk voor een gezond binnenklimaat. Het eerste wapenfeit van de vereniging is een feit: onder leiding van wetenschapper Francesco Franchimon is de Richtlijn Luchtreiniging voor reductie Pathogenen gepubliceerd.

De richtlijn beschrijft onder meer de werking, effectiviteit en aandachtspunten van gangbare luchtreinigingstechnieken en is opgeleverd door een projectgroep bestaande uit Francesco Franchimon, Binnenklimaat Nederland en experts van IonAir, Euromate, VFA Solutions en PlasmaMade. Sjoerd Gersonius (Euromate) zegt: "Tot de pandemie uitbrak was alles rondom binnenluchtkwaliteit erg onbekend onder de mensen. Daar is in een rap tempo veel verandering in gekomen. Het was daarom van essentieel belang dat er een duidelijk informatiepunt zou komen rondom luchtreiniging technieken.”

Resistent zijn tegen infectierisico's

Ook Franchimon geeft aan dat de richtlijnen hard nodig zijn. "Zo is het namelijk belangrijk dat gebouwen, nieuw en bestaand, beter resistent zijn tegen infectierisico’s, iets waarop nooit is geanticipeerd in bijvoorbeeld het Bouwbesluit. De coronapandemie heeft deze tekortkoming pijnlijk blootgelegd. Goede ventilatie in combinatie met effectieve luchtreiniging zijn van belang voor het realiseren van een gezond binnenklimaat.”

Uniforme manier van testen

Voor Binnenklimaat Nederland ligt er naast het informeren nog een taak te wachten: het ontwikkelen van één manier om luchtreinigingsproducten te testen. Gersonius: "Een gecertificeerde test die aantoont wat het effect is van een product op verschillende soorten vervuiling in een uniforme ruimte. Zo kunnen we laten zien wat het daadwerkelijke nut van een product is op de binnenluchtkwaliteit. Op die manier kunnen we claims ondersteunen of juist ontkrachten en zorgen we ervoor dat de markt een stuk transparanter en inzichtelijker wordt.”

Kennis en netwerk

Het ontwikkelen van richtlijnen en standaarden biedt ook een mooie gelegenheid voor luchtreinigingspartijen die er ook serieus werk van willen maken om samen verder te professionaliseren en de sector naar een hoger plan te tillen, aldus Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland. “Het aspirant-lidmaatschap maakt het mogelijk om een belangrijke en ontwikkelende sector toegang te verlenen tot kennis en netwerk, op een laagdrempelige manier. Zo kunnen de mogelijkheden van luchtreiniging als aanvulling op ventilatie voor een gezond binnenklimaat met sectorgenoten besproken worden. Een mooie ontwikkeling”, aldus Hompe.

Binnenklimaat Nederland zet zich als ambitieuze en actieve vereniging in om een gezond binnenklimaat te realiseren. De aangesloten leden zijn fabrikanten, leveranciers en dienstverlenende organisaties op het gebied van binnenklimaattechnologie, -sturing en -monitoring.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.