MKB-Nederland noemt kabinetsmaatregelen "goede stappen"

MKB-Nederland noemt kabinetsmaatregelen "goede stappen"

Het kabinet neemt "goede aanvullende stappen" om ondernemers van klein tot groot te ondersteunen nu ze door de coronacrisis in problemen komen. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de reeks Haagse steunmaatregelen om de economie draaiende te houden. Volgens de organisaties moet de komende dagen duidelijk worden of de maatregelen in de praktijk voldoende zijn.Volg Service Management op LinkedIn:

VNO-NCW en MKB-Nederland zien met name heil in de versoepelingen in de nieuwe regeling voor werktijdverkorting. Zo gaat het percentage voor de vergoeding van de niet-gewerkte uren bijvoorbeeld naar 90 procent en kunnen ondernemers er met terugwerkende kracht tot 1 maart gebruik van maken.

Heeft u zelf nieuws over het coronavirus of de gevolgen daarvan? 
E-mail uw input naar ronaldbruins@vakmedianet.nl of stuur een whatsapp naar 06-14640422.

Voorschot van 80 procent

Ook verstrekt uitkeringsinstituut UWV een voorschot van 80 procent. De organisaties noemen het ook goed dat flexkrachten onder de regeling vallen. Ook is het volgens de ondernemersorganen goed dat de financieringssteun voor met name grotere mkb-bedrijven wordt uitgebreid en dat getroffen ondernemers eenvoudiger uitstel van belasting kunnen aanvragen.

“Met verschillende specifieke sectoren en het kabinet moeten we kijken wat misschien extra nodig is of waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd om zaken te versnellen”, aldus de organisaties. “Met het kabinet is ook afgesproken dit eventueel later aan het pakket toe te voegen als dit nodig mocht blijken.”

Mooi pakket maatregelen

Bij Zelfstandigen Bouw spreken ze van een mooi pakket maatregelen. Maar er is volgens die organisatie wel sprake van een tweedeling in inkomenssteun. De WW-uitkering gaat 20 procent omhoog. Want een werknemer voor wie werktijdverkorting wordt aangevraagd, houdt zijn volledige loon. De steun voor zzp’ers blijft echter op bijstandsniveau. Die zou volgens Zelfstandigen Bouw ook 20 procent omhoog moeten wil het kabinet met recht kunnen zeggen dat het behoud van inkomsten van alle werkenden de hoogste prioriteit is.

Goede elementen in steunmaatregelenpakket

Evofenedex, de belangenbehartiger van bedrijven in de handel en logistiek, laat weten veel goede elementen te zien in het eerste steunmaatregelenpakket. Ook branchevereniging voor winkelbedrijven Inretail prijst het miljardenpakket en is blij met de steun- en liquiditeitsmaatregelen.

De maatregelen van het kabinet sluiten ook aan op de wensen die LTO Nederland. Zo wordt de Borgstellingsregeling Landbouw verruimd en worden op het gebied van arbeid volgens de organisatie belangrijke stappen gezet. De genomen maatregelen zijn volgens LTO een begin.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.