OSB aan overheidsinstanties: kom lopende contractverplichtingen na

OSB aan overheidsinstanties: kom lopende contractverplichtingen na

OSB roept overheidsinstanties op om hun contractverplichtingen na te komen. Bij OSB komen veelvuldig geluiden binnen van schoonmaakondernemers dat opdrachtgevers uit de overheidssector hun afspraken niet nakomen en zich door het coronavirus beroepen op overmacht. Volg Service Management op LinkedIn:

“Overheidsorganisaties sluiten hun panden, omdat personeel thuiswerkt. Vervolgens komen ze hun contracten over het schoonhouden van hun panden niet meer na of willen ze eenzijdig opzeggen. Practice what you preach; de overheid komt aan de ene kant met noodmaatregelen voor ondernemers zoals de NOW, maar laat hen aan de andere kant op deze manier in de kou staan”, aldus OSB-voorzitter Piet Adema (foto).

Samen tot een oplossing komen

Naast dat Adema de overheid oproept het goede voorbeeld te geven, roept hij schoonmaakondernemers en overheidsinstanties op om samen tot eventuele oplossingen te komen. Deze zijn er volgens hem namelijk wel degelijk: “Schoonmaakwerk blijft altijd. Ook wanneer er minder en geen werknemers aanwezig zijn. Ook kan de voorjaarsschoonmaak bijvoorbeeld worden vervroegd, waardoor werknemers aan de slag kunnen blijven. Hiernaast kunnen er afspraken worden gemaakt over manieren van factureren. Met lijnrecht tegenover elkaar staan en steggelen over geld, schiet niemand wat op in deze moeilijke tijd.”

Volstrekt ongewenst

Tenslotte stelt Adema dat het ook volstrekt ongewenst is dat door het niet nakomen van de contractverplichtingen de overheid zelf, ondernemers een extra beroep moeten gaan doen op diezelfde overheid via de steunmaatregelen zoals de NOW: ‘Dat is onnodig rondpompen van geld waar niemand bij is gebaat’.

Landelijk Coördinatiepunt Corona

Alle ondernemers uit de schoonmaakbranche kunnen uiteraard bij het Landelijk Coördinatiepunt Corona voor de Schoonmaak terecht met vragen en voor advies. Deze speciale helpdesklijn die OSB begin maart lanceerde, heeft de afgelopen weken niet stil gestaan. Er is al duizenden keren naar gebeld, gemaild en geappt. “Ook zien we tienduizenden hits op de website”, zegt OSB.  “We vinden het in deze fase belangrijk om samen de uitdagingen aan te gaan. Dus in nauwe samenwerking met RAS, SieV en sociale partners”, aldus Jeroen Veldboer, directeur OSB.

Het Landelijk Coördinatiepunt is bereikbaar via telefoonnummer 0800 22 6 54 56 kan elke werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur gebeld worden met vragen. Ook kunnen tussen 9.00 en 20.00 uur vragen per WhatsApp gesteld worden op nummer 06 82 72 21 06.

Service Management heeft ook de meest gestelde vragen over de coronacrisis in een artikel vervat.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.