Brancheorganisatie OSB had daar juist wel om gevraagd. “De focus op dit moment ligt met name op de zorg en de inzet van zorgmedewerkers alsmede hulpdiensten, maar ook de schoonmaaksector moet worden aangemerkt als zo’n vitale cruciale sector.”
Update: OSB zegt inmiddels dat schoonmaak alsnog op de lijst met vitale beroepen wordt gezet.
Volgens de Slob is veel onderwijzend personeel al uitgevallen, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit.
Niet ziek, wel op het werk
Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht, zegt Slob. Zij zijn volgens hem hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten.
Daarbij ligt de prioriteit bij eindexamenleerlingen, zegt Slob. Zij krijgen daar in de komende week nadere informatie over.
Besmettingsrisico’s van jongeren
Over de vatbaarheid van jongeren voor het virus, bestaat nog veel onduidelijkheid. De komende drie weken wordt er in Brabant onderzoek gedaan naar “de besmettingsrisico’s van jongeren”, aldus Slob. “Die informatie zal mede worden gebruikt voor het bepalen van volgende stappen, na 6 april.”
Slob zei te “beseffen dat we veel vragen van mensen die in de kinderopvang en het onderwijs werken. Het zijn ingrijpende tijden. We hebben veel respect en waardering voor wat al is gedaan en we weten dat we nog veel van ze gaan vragen. Waar mogelijk zullen we hen ondersteunen.”
Opvang zonder extra kosten
Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
In hoeverre dat voor schoonmaakmedewerkers geldt, is onduidelijk. Zij staan ook niet in tussen de lijst van vitale functies. Hoe schoonmakers in de zorg worden gezien, is ook onduidelijk. De afvalinzameling daarentegen gaat door, laat de NVRD, de vereniging van afvalinzamelaars, weten. “Bij de lijst cruciale beroepsgroepen die gebruik mogen blijven maken van kinderopvang staat vervoer van afval en vuilnis.”
Angst voor inkomstenderving
Waar in de zorg veel meer schoonmaak wordt verwacht, zal een behoorlijk deel van de schoonmaakbedrijven angst hebben voor een aanzienlijke inkomstenderving. Nu meer ouders thuis moeten blijven om voor hun kind te zorgen, zullen er gaten vallen bij bedrijven en instellingen. Vraag is of organisaties niet compleet dichtgaan, waarmee ook de schoonmaak zonder werk komt te zitten. Schoonmaakondernemers kunnen in elk geval ook werktijdverkorting aanvragen. Hoe dat in zijn werk gaat, is hier te vinden.
Een uitdagende dag voor schoonmaakbedrijf
Op Facebook reageert schoonmaakbedrijf Klaas Harms: “Wat vrijwel iedereen lijkt te vergeten is dat de schoonmakers een van de belangrijke randvoorwaardes zijn zodat de mensen die doorwerken ook hygiënisch kunnen werken. Want wie gaat er schoonmaken na de opvang van deze kinderen? Daarom wil ik via deze weg iedereen vragen om de schoonmakers nu ook wat extra waardering en respect te geven. Ook zij dragen bij om het land draaiende te houden. Helaas valt de schoonmaak officieel niet onder de vitale processen in ons land. Als schoonmaakbedrijf voor ons dus een grote uitdaging om onze dienstverlening te continueren aangezien ons personeel kinderen thuis heeft. Ook voor ons, net als voor vele anderen, morgen dus een uitdagende dag.”
Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? Hier vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus