Door het massale thuiswerken en de (tijdelijke) sluiting van scholen, winkels, horeca en recreatie is er veel minder werk voor schoonmaak- en facilitair personeel. Bij veel bedrijven is de bezem erdoor gehaald, valt te lezen in het UWV-rapport. Tussen februari en december 2020 verdwenen er 10.700 banen van werknemers in de schoonmaak. Met een werkgelegenheidskrimp van -8,4 procent behoort de schoonmaak tot een van de grootste krimpsectoren. Het gaat vooral om een banenkrimp van oproep- en uitzendkrachten (-22 procent), gevolgd door overige tijdelijke contracten (-11 procent). Het aantal vaste banen daalde ook, maar minder sterk (-5 procent).
Schoonmaakbedrijven maken amper gebruik van NOW
Opvallend genoeg, rapporteert het UWV dat schoonmaakbedrijven ondanks de banenkrimp niet vaker gebruikmaken van de loonsubsidieregeling vanuit de overheid (NOW) dan gemiddeld. Het geschatte aandeel banen dat is ondersteund door de NOW is 16 procent (NOW-1), 7 procent (NOW-2) en 6 procent (NOW-3). Deze aandelen komen overeen met de gemiddeldes over alle sectoren.
Fors minder schoonmaakvacatures
Het aantal openstaande vacatures in de schoonmaak is (niet geheel verrassend) ook flink gedaald, blijkt uit de cijfers van het UWV. In 2019 stonden er gemiddeld nog 6.500 vacatures open in de brede schoonmaaksector (hier inclusief hoveniersbranche). In 2020 daalde de vraag met 29 procent naar gemiddeld 4.650 vacatures. Veruit de meeste vacatures in de schoonmaak zijn er voor schoonmakers in kantoren en bedrijven.
Veel schoonmakers in de WW
Verder blijkt uit de cijfers dat het aantal schoonmakers in de WW sterk is gestegen, met maar liefst 27 procent tussen februari 2020 en 2021. Het gaat vooral om schoonmakers in kantoren en bedrijven (60 procent) en om huishoudelijk medewerkers (23 procent). Het aantal WW’ers dat werkzaam was als schoonmaker in een bus, trein of vliegtuig is relatief klein, maar steeg opvallend hard: met 90 procent.
Genoeg kansen, vooral voor specialisten
Ook meldt het UWV dat er nog altijd voldoende baankansen zijn voor schoonmakers. Hier is echter wel sprake van een mismatch: werkgevers zijn vaak op zoek naar personeel voor weinig uren per week, terwijl werkzoekenden juist zoeken naar en dienstverband voor meer uren in de week. Wil je als schoonmaker de allerbeste kans maken op een goede baan? Dan moet je je laten omscholen tot specialist. Glazenwassers, industriële schoonmakers, gevelreinigers, calamiteiten- en cleanroomreinigers hebben namelijk de beste kansen. Dat geldt ook voor teamleiders.
Bron: Schoonmaak Barometer Arbeidsmarkt van het UWV