Meijboom vertelt over hoe hij in de schoonmaak verzeilt raakte: "Als kind logeerde ik in de vakanties veel bij opa en oma. Mijn oma was rayonmanager in Rotterdam. Als zij ’s avonds naar de panden ging, mocht ik mee en dat vond ik hartstikke leuk."
"Door mijn oma ging mijn vader ook de schoonmaak in. In de jaren tachtig kwamen ze daar al handjes tekort. Dus toen ik uit m’n diensttijd kwam, vroeg de bedrijfsleider van mijn vader of ik 2 weken kon helpen. Alles werd me geleerd en die 2 weken zijn iets langer geworden", zegt hij grappend.
Schoonmaak is divers
Want uiteindelijk had hij maar liefst 27 jaar lang een eigen glas- en gevelreinigingsbedrijf. Hij vertelt: "Wat ik als glazenwasser vooral leuk vond? Om 07.00 uur sta je bij de scheepswerf in de Rotterdamse haven en om 13.00 uur in het directiekantoor van het AD. Of drink je een bakje koffie met de burgemeester. Je komt met zoveel verschillende mensen in aanraking. Het schoonmaakvak is heel divers."
Steentje bijdragen
Sinds 2015 detacheert Meijboom zichzelf als KAM-coördinator bij schoonmaakbedrijven. Dat combineert hij met lesgeven voor SVS, wat hij al sinds 1998 met veel plezier doet. Zijn specialismes zijn glas, gevel en veilig werken op hoogte. "Niet iedereen kan zomaar op een goede manier schoonmaken, glaswassen of gevels onderhouden", vertelt hij.
"Ik heb er zelf alle mogelijke opleidingen over gevolgd en veel geleerd van goede coaches in de praktijk. Mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van het vak. Bijvoorbeeld werken met chemie of werken op hoogte. Daar wil ik m’n steentje aan bijdragen. En ook jongeren met een ‘rugzakje’ een duwtje in de rug geven, ze een stap hogerop helpen in de schoonmaak."
Ik wil jongeren met een ‘rugzakje’ een duwtje in de rug geven, ze een stap hogerop helpen in de schoonmaak
Angst voor het onbekende
Meijboom: "Ik had laatst 6 man in een cursus waarvan er 5 nog nooit op de ladder hadden gestaan. Daar ga ik heel relaxed mee om. Vaak is het gewoon gewenning. En niet naar beneden kijken. Ze denken dat ze hoogtevrees hebben, maar het is meer de angst voor het onbekende. Als docent moet je dat herkennen en niet meteen het uiterste van ze vragen. Aan het einde van dag 2 volbrachten ze toch allemaal al een mogelijke examenoefening. Ze gingen naar huis met het gevoel: we kunnen het. Dat geeft mij heel veel voldoening en de cursisten ook."
Bron: SVS
Leestips:
-> Charles Scholte: "Het mes van opleiden snijdt aan twee kanten"
-> Met welke schoonmaakopleiders doen Service Management-lezers het liefst zaken?