Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Er zijn al veel programma's, subsidies en instrumenten om mkb'ers te helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers. Maar wanneer zet je wat in en waarom zou je tijd en energie steken in de basisvaardigheden van je werknemers? Stichting Lezen en Schrijven is in het project MKB-ActieLAB aan de slag gegaan met deze vragen, waarbij ze samenwerkten met mkb'ers in de schoonmaakbranche.

De Droombox is één van de resultaten van dat MKB-ActieLAB. Doel van het project is om de basisvaardigheden van werknemers te verbeteren. Want in de schoonmaakbranche zijn veel (kleine) bedrijven met werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is een serieus probleem, want het heeft invloed op zowel de werknemers als op hoe de bedrijven hun werk doen.

Social Design Thinking 

De partijen zijn het project ingegaan middels de Social Design Thinking-methode. Dat is een creatief en mensgericht proces dat is gericht op het begrijpen van de behoeften, uitdagingen en ervaringen van een doelgroep. Om vervolgens in cocreatie oplossingen te ontwerpen. Tijdens het project vond een ontbijtsessie voor diverse stakeholders plaats. Hierin legde Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland en tevens voorzitter Raad van Toezicht Stichting Lezen en Schrijven, uit waar ondernemers tegenaan lopen en hoe ze ondersteund kunnen worden. Vervolgens zijn meer dan 25 kleine ondernemers hiermee in creatieve sessies aan de slag gegaan.

De Droombox  

De uitkomst daarvan is dus De Droombox. Dit is een feestelijke en luchtige welkomstbox voor (nieuwe) medewerkers. Het voelt als een cadeautje om deze Droombox te ontvangen en open te maken en moet het begin zijn van een gezonde, prettige werkrelatie tussen werkgever en werknemer. De Droombox is een instrument voor een open gesprek over formele en informele onderwerpen, over leren en ontwikkelen en bevordert een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Het stimuleert bewustwording en samenwerking om samen tot succes te komen. Zo laat de tool ook zien hoe basisvaardigheden samenhangen met andere vaardigheden die een schoonmaakmedewerkers gebruikt tijdens het werk.

Veel verschillende informatie

De Droombox kan informatie over verschillende onderwerpen bevatten. Denk aan contracten, salaris, verlof en ziekteverzuim. Alles natuurlijk op een begrijpelijke en toegankelijke manier. Maar naast deze praktische zaken gaat het dus ook over het verkennen wat werknemers willen bereiken en hoe hun werkgever hen hierbij kan helpen. De Droombox wijst medewerkers de weg naar bronnen zoals ‘Ik wil leren‘, een landelijke hulplijn voor leren en ontwikkeling. En niet onbelangrijk: de box bevat QR-codes naar handige filmpjes van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS), die laten zien waarop je moet letten tijdens het werk.

Lees meer: