Voorkom klachten bij tillen en dragen

Voorkom klachten bij tillen en dragen

Tillen is het met je handen oppakken en neerzetten van een last, zonder dat je jezelf daarbij verplaatst. Als je lopend iets verplaatst tijdens het tillen, noemen we dat dragen. Met deze tips van de vakbond FNV voorkom je gezondheidsklachten.

Welke klachten kun je krijgen?

Tillen en dragen tijdens het werk is een belangrijke oorzaak voor lichamelijke klachten, zoals pijn in de (lage) rug, schouders, nek, knieën en heupen. Je kunt ook rugklachten krijgen, doordat je gebogen of met een gedraaide rug voorwerpen tilt.

Hoe zwaar mag je tillen?

Dat hangt af van de omstandigheden en hoe vaak en hoe lang je moet tillen. Als alle omstandigheden ideaal zijn, ligt de grens op 23 kilo. Maar ideale omstandigheden komen niet vaak voor. En dus ligt het maximale gewicht dat je kunt tillen zonder gevaar voor je gezondheid vaak een stuk lager. Moet je bijvoorbeeld heel vaak tillen, of je lichaam veel draaien tijdens het tillen, dan ligt het maximum een stuk lager dan 23 kilo. Er zijn nog meer factoren die meetellen.

Wat telt er allemaal mee?

Hoe vaak til je (frequentie)?
Hoe zwaar is de last (gemiddeld gewicht)?
Hoe ver moet de last verplaatst worden?
Wat is de hoogte tussen de vloer en de te tillen last, voor en na het tillen?
Hoever moet je je lichaam draaien, voor, tijdens en na het tillen?
Hoe makkelijk of moeilijk is het voorwerp vast te pakken?
Is tillen of dragen voor jou een probleem?

Tillen

Om te weten of je te zwaar tilt, kun je de test doen volgens de NIOSH-methode. Met deze test bepaal je het maximale tilgewicht op jouw werkplek. De Inspectie SZW gebruikt deze methode ook om te beoordelen of gezondheidsnormen worden overschreden. Als tillen bij jou op de afdeling een knelpunt is, ga dan in gesprek met je werkgever en bespreek maatregelen om het tilgemak te verbeteren.

Dragen

Wil je weten of handmatig dragen van dozen of kisten of andere voorwerpen te zwaar is? Doe dan de test volgens de KIM-methode. Als dragen bij jou op de afdeling een knelpunt is, ga dan in gesprek met je werkgever en bespreek maatregelen om de belasting door dragen te verminderen.

Gezonde tips voor tillen en dragen

•Probeer onnodig tillen en dragen te voorkomen.
•Maak gebruik van aanwezige hulpmiddelen.
•Ga stevig staan.
•Til in een rustig tempo.
•Ga recht staan voor het voorwerp dat je moet tillen.
•Probeer zo dicht mogelijk bij het voorwerp te staan.
•Houd de last dicht bij je lichaam.
•Probeer tijdens het tillen je rug niet te draaien.

Lees ook
Ergonomisch moppen versus de schoonmaakdoelstellingen
Duurzame inzetbaarheid: “Het draait om veel meer dan gezondheid alleen”

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Het is begrijpelijk dat de vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel beslissen over wat een zwaar beroep is, zegt hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Een lijst met zware beroepen is zo'n complexe discussie. Vanuit het ministerie gezien is het makkelijker om dat weer aan de sociale partners over te laten."

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Het Ledenparlement van vakbond FNV heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met het akkoord over een nieuwe vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Dat laat FNV-bestuurder Piet Rietman weten.

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Maar wat houdt de nieuwe regeling in en hoe verschilt hij van de oude tijdelijke regeling? We zetten het op een rijtje.