Werkgevers presenteren statement: Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie

Werkgevers presenteren statement: Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie

Cedris, Op naar de 100.000 en 25.000 banen en De Normaalste Zaak roepen het nieuwe kabinet op om extra in te zetten op werk en begeleiding voor mensen met een ondersteuningsbehoefte op de arbeidsmarkt. Hiertoe komen zij naar buiten met een manifest onder de titel Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie. Zij presenteerden het statement tijdens de aftrap van de Maand van de 1000 voorbeelden.

Concrete maatregelen

De drie partijen pleiten voor concrete maatregelen om maatwerkondersteuning te faciliteren. Ze betogen dat dit juist nu belangrijk is, omdat de markt staat te springen om potentiële arbeidskrachten die nu niet aan duurzaam werk komen. Door gecompliceerde regelgeving en praktische belemmeringen komen mensen met een arbeidsbeperking namelijk vaak niet in dienst. Het gaat om honderdduizenden potentiële werknemers.

"Met de economische noodzaak om openstaande vacatures te vervullen ligt er een niet te missen kans om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen", aldus Job Cohen, voorzitter van Cedris. "Het is cruciaal om nu te investeren in een stevige ondersteuningsstructuur voor werkgevers en werknemers en te zorgen voor voldoende instrumenten en begeleiding. Deze kans mag een nieuw kabinet niet laten liggen."

Blijvende investeringen

Het manifest bestaat uit meerdere onderdelen. In de eerste plaats betogen de ondertekenaars dat alle werkgevers moeten kunnen rekenen op individuele dienstverlening, voldoende ondersteuning en eenvoudige en uniforme regelgeving. Voor werkzoekenden moet daarnaast maatwerkondersteuning en een passend scholingsaanbod beschikbaar zijn. Ten derde is het van belang dat er blijvende investeringen worden gedaan in sociaal ontwikkelbedrijven. Deze bedrijven vormen zowel een opstap naar betaald werk, als een vangnet wanneer iemand geen duurzame werkgever vindt.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

RAS organiseert themadag (On)gewenst gedrag

RAS organiseert themadag (On)gewenst gedrag

Op 7 november organiseert de RAS de themadag (On)gewenst gedrag. In de ochtend is er een programma speciaal voor vertrouwenspersonen, waarbij ook intervisies worden gehouden. Het middagprogramma is open voor alle geïnteresseerden. Spreker en onderzoeker Audry Bron zal een inspirerende sessie verzorgen over diversiteit en gelijkwaardigheid.

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Er zijn al veel programma's, subsidies en instrumenten om mkb'ers te helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers. Maar wanneer zet je wat in en waarom zou je tijd en energie steken in de basisvaardigheden van je werknemers? Stichting Lezen en Schrijven is in het project MKB-ActieLAB aan de slag gegaan met deze vragen, waarbij ze samenwerkten met mkb'ers in de schoonmaakbranche.