Fedde Monsma (Schoonmakend Nederland) over verhoging minimumloon: "In één keer een grote stap gaat heel veel kosten meebrengen"

Fedde Monsma (Schoonmakend Nederland) over verhoging minimumloon: "In één keer een grote stap gaat heel veel kosten meebrengen"

Eind vorig jaar tekende de schoonmaakbranche voor een nieuwe cao. Hierin werd onder andere een stapsgewijze verhoging van het minimumloon naar 14 euro afgesproken. Ook in politiek Den Haag staat het minimumloon weer hoog op de agenda. Cao-manager van Schoonmakend Nederland Fedde Monsma kan daarover meepraten.

In het programma Geld of je leven op NPO Radio 1 spreken econoom Leontine Treur, onderzoeker Daniël van Vuuren en Monsma over de voor- en nadelen van het verhogen van het minimumloon naar 14 euro per uur. Geen van drieën is tegen die verhoging, maar ze plaatsen wel kanttekeningen bij hoe dat ingericht moet worden. Zo noemt Van Vuuren de mate waarin het minimumloon verhoogd moet worden en wat dat structureel voor invloed heeft.

Waardering voor schoonmaker

Monsma zit aan tafel om te vertellen waarom de schoonmaakbranche zelf heeft besloten tot een verhoging van het uurloon. “Onze sector betaalt al jarenlang meer dan het minimumloon, maar in het najaar van 2021 hebben wij een cao afgesproken waarin we toewerken naar 14 euro in 2024. Wij verhogen dus in stappen. Wij hebben gemerkt dat dit ons helpt in de arbeidsmarktkrapte. We zijn een sector waarin we mensen nodig hebben en salaris is een manier om dat te doen. Daarnaast heeft de verhoging te maken met de waardering die we willen geven aan de schoonmakers. We doen belangrijk werk in een belangrijke maatschappelijk sector. Daarom willen we laten zien, ook naar andere sectoren toe, dat het bij ons goed werken is.”

Tijd en ruimte

De belangrijkste kanttekening die Monsma maakt gaat over de manier waarop het minimumloon omhoog zou gaan. “Wat ik belangrijk vind, is dat wel de ruimte blijft om de verhoging van het minimumloon op sectorniveau of bedrijfsniveau uit te onderhandelen met de vakbonden”, betoogt hij. “Dan kun je de juiste keuzes maken in tijd. Wij gaan natuurlijk niet over wat er in Den Haag besloten wordt, ook al lobbyen wij daar wel voor. Maar in één keer een grote stap gaat heel veel kosten meebrengen. Veel bedrijven kunnen dat niet zomaar opbrengen. Wat we wel willen is samen een horizon neerzetten en vervolgens bedrijven en sectoren de tijd en de ruimte geven om dat in stapjes te doen. Zoals wij dat ook gedaan hebben in onze cao.”

Bron: Geld of je leven

Tweede breed overleg brancheverenigingen schoonmaak waardevol verlopen

Tweede breed overleg brancheverenigingen schoonmaak waardevol verlopen

Op dinsdag 24 september 2024 zaten beide schoonmaakbrancheverenigingen SIEV en Schoonmakend Nederland samen met FMN, Code Verantwoordelijk Marktgedrag, VSR en VGFI in Reeuwijk bijeen om de samenwerking tussen partijen verder te bestendigen. Dit meldt SIEV. Namens haar bestuur waren Paul Fok en Laetitia Simonis aanwezig.

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Het doel van het Calamiteitenplan Reconditionering Nederland (CPRN) is het creëren van rust (voor de betrokken gedupeerden) en stabiliteit (ten aanzien van de geleden schade) bij een grootschalig incident, ramp of crisis waarbij schade is ontstaan aan gebouwen. Het maken van dit plan is een lang traject waarin Schoonmakend Nederland samen met haar partners onderweg is en waarvoor commitment nodig is van reconditioneerders, verzekeraars én de overheidspartners (crisispartners veiligheidsregio).

Luistertip: Schoonmakend Nederland start met Glans, de podcast

Luistertip: Schoonmakend Nederland start met Glans, de podcast

Van hogedruk- tot dieptereiniging en alles daartussenin. Het komt allemaal voorbij in de nieuwe podcastserie van Schoonmakend Nederland onder de noemer Glans, de podcast.

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon,...

"Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven", blikt Tamara van Ark, voorzitter Schoonmakend Nederland, terug op de gepresenteerde kabinetsplannen. "Hiervoor draait het kabinet maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug en gaan ze daadwerkelijk snijden in de regelbrij. En nu actie."