Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

"Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven", blikt Tamara van Ark, voorzitter Schoonmakend Nederland, terug op de gepresenteerde kabinetsplannen. "Hiervoor draait het kabinet maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug en gaan ze daadwerkelijk snijden in de regelbrij. En nu actie."

Met het terugdraaien van de lasten geeft het kabinet gehoor aan één van onze drie speerpunten: ruimte voor ondernemerschap. Onder meer de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting en de tariefverhoging box 2 worden teruggedraaid. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren.  

Aandacht voor waarde werk

Ook is Schoonmakend Nederland positief over de plannen voor een gezonde arbeidsmarkt met aandacht voor de waarde van het werk, een ander belangrijk speerpunt. De waarde van het werk komt zelfs letterlijk terug in de troonrede. Bij monde van de koning roept het kabinet alle ambtenaren en andere medewerkers in de publieke dienstverlening op te zorgen dat “ons land veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal blijft.” 

Gezonde arbeidsmarkt

Het kabinet wil een gezonde arbeidsmarkt bereiken met plannen tegen de arbeidsmarktkrapte en een aanvalsplan om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Zo wil het kabinet dat parttimers langer gaan werken. Het kabinet werkt daar onder andere aan door te sturen op meer vaste banen en te zorgen dat mensen die meer gaan werken, aan het einde van de maand ook echt meer geld overhouden. “Hiermee geeft het kabinet eindelijk gehoor aan onze oproep dat (meer) werken meer moet lonen”, gaat Van Ark verder.  

Hervorming inkomensondersteuning

Dit wil het kabinet onder meer bereiken met een hervorming van het stelsel van inkomensondersteuning. De regelingen om inkomens te ondersteunen worden minder ingewikkeld gemaakt. Het kabinet verkent onder meer een (gedeeltelijke) vervanging van heffingskortingen, aftrekposten en toeslagen door inkomensonafhankelijke toelagen en andere belastingtarieven in samenhang. Van Ark: “Door het aantal inkomensafhankelijke regelingen te verminderen, nemen terugvorderingen en niet-gebruik af en daalt de marginale druk voor werkenden. Dit moet al die schoonmakers die wel meer willen werken over de streep gaan trekken, omdat ze straks ook daadwerkelijk meer in hun portemonnee overhouden.”  

Snel actie 

Op het gebied van verduurzaming gaat het kabinet grotendeels door met de duurzaamheidsaanpak zoals de maatwerkafspraken en het Klimaatfonds. Hiermee komt het kabinet ook tegemoet aan ons laatste speerpunt voor duurzame schoonmaak. Schoonmakend Nederland moedigt het kabinet aan zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Van Ark: “En net als voorgaande jaren, leveren wij de komende jaren graag onze bijdrage aan het oplossen van de uitdaging waar we voor staan.”

Lees meer:

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.