Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

De presentatie van de Rijksbegroting levert gemengde reacties op. Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief, hoewel de impact van de plannen verschilt per sector. Bonden zien marginale verbeteringen en vooral veel negatieve impact.

Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief over de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. “Het kabinet draait maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. Hiermee komt in 2025 (voorlopig) een eind aan het stapelen van lasten voor bedrijven van de laatste jaren”, aldus de organisaties.

Sentiment onder ondernemers

“De verhoging van de btw daarentegen gaan de sectoren die het raakt hard voelen”, tekenen ze daarbij aan. Uit de eerdere Prinsjesdag Peiling onder leden bleek al dat het sentiment op de eerder aangekondigde plannen sterk verschilt per sector. Ondernemers in de detailhandel, horeca, en cultuur sport en recreatie zijn het somberst over de toekomst van de bedrijf. Daarentegen zijn bedrijven in de financiële dienstverlening, zakelijke dienstverlening en energievoorziening vaker optimistisch over de toekomst.

Bonden niet blij

Vakbonden zijn niet te spreken over de plannen. De verlichtingen voor werkende Nederlanders, zoals de eerste schijf in de inkomstenbelastingen, zijn in de ogen van bonden bijzonder licht. CNV noemt het iets lagere percentage ‘kruimelwerk’. FNV vindt dat de plannen juist de bestaanszekerheid aantasten, met het uitkleden van de WW en bezuinigingen op zorg, onderwijs en ambtenaren. De rekening van de plannen komt later, denken bonden. “Linksom of rechtsom komen alle lasten uiteindelijk bij werkenden terecht”, waarschuwt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “We roepen het kabinet op om de financiële positie van werkenden te verbeteren door de belasting op arbeid substantieel te verlagen. Dit zorgt voor een boost voor de koopkracht en stimuleert de economie."

Beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU’91 zegt zelfs dat de volksgezondheid in gevaar komt met de structurele bezuiniging op de bestrijding van infectieziekten. “De zorg is al fragiel en we kunnen niet onvoorbereid een nieuwe ramp aan”, zegt voorzitter Femke Merel van Kooten. “Zowel ons land als onze zorgprofessionals zijn hier niet klaar voor. Het is onbegrijpelijk dat zoiets essentieels wordt wegbezuinigd.”

Europese Unie

De grondhouding van het kabinet naar de EU baart werkgeversorganisatie VNO-NCW en ondernemersorganisatie MKB Nederland zorgen. “De Europese interne markt is van levensbelang voor de Nederlandse economie”,  zeggen de twee organisaties. “Veel van de grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan gaan over de landsgrenzen heen en vragen om een gezamenlijke Europese oplossing.”

Bron: cm:

Lees meer:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.