Tweede Kamer wil vaart zetten achter beperken arbeidsmigratie

Tweede Kamer wil vaart zetten achter beperken arbeidsmigratie

De Tweede Kamer praat over arbeidsmigratie, waarbij vrijwel elke partij die wil beperken. Over de manier waarop verschillen de meningen, ook binnen de coalitie. Ook over de vraag hoe misstanden met uitzendkrachten moeten worden aangepakt, lopen de denkbeelden in de Kamer flink uiteen.

Eerder bleek al dat de coalitiepartijen VVD en BBB weinig zien in het voorstel van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) om een uitzendverbod in probleemsectoren in te zetten als uiterste middel tegen misstanden. Linkse partijen willen juist dat Van Hijum nu al met zo'n verbod komt. "De tijd van pappen en nathouden is voorbij", vindt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mariëtte Patijn. Zij biedt in het debat de tekst aan van de bestuursmaatregel waarmee Van Hijum het uitzendverbod in de vleessector snel kan regelen.

Andere arbeidsmigratie

De VVD kwam deze zomer met een visiestuk waarin zij zich stelliger uitspreekt voor grip op arbeidsmigratie. De partij wil "minder en andere arbeidsmigratie", met een focus op kennismigranten voor topsectoren. De partij doet woensdag ook voorstellen om inhuur van niet-Europese migranten via andere EU-lidstaten in te perken.

Verplicht certificaat

Het vorige kabinet had al maatregelen genomen om misstanden tegen te gaan. Zo wordt er een wet voorbereid die een certificaat verplicht voor uitzendbureaus, om malafide uitzendbureaus van de markt te weren. Ook wordt gewerkt aan de aanbevelingen van de commissie onder leiding van voormalige SP-leider Emile Roemer, die adviseerde over de verbetering van de positie van arbeidsmigranten. Maar sommige partijen vinden dat het kabinet daar meer haast mee moet maken. Kamerleden zullen van Van Hijum willen weten wat zijn plannen voor de komende jaren zijn om misstanden met arbeidsmigranten tegen te gaan. Vooral het tijdspad is daarbij belangrijk: verschillende partijen manen tot haast.

Lees meer:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.