Tweede Kamer wil vaart zetten achter beperken arbeidsmigratie

Tweede Kamer wil vaart zetten achter beperken arbeidsmigratie

De Tweede Kamer praat over arbeidsmigratie, waarbij vrijwel elke partij die wil beperken. Over de manier waarop verschillen de meningen, ook binnen de coalitie. Ook over de vraag hoe misstanden met uitzendkrachten moeten worden aangepakt, lopen de denkbeelden in de Kamer flink uiteen.

Eerder bleek al dat de coalitiepartijen VVD en BBB weinig zien in het voorstel van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) om een uitzendverbod in probleemsectoren in te zetten als uiterste middel tegen misstanden. Linkse partijen willen juist dat Van Hijum nu al met zo'n verbod komt. "De tijd van pappen en nathouden is voorbij", vindt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mariëtte Patijn. Zij biedt in het debat de tekst aan van de bestuursmaatregel waarmee Van Hijum het uitzendverbod in de vleessector snel kan regelen.

Andere arbeidsmigratie

De VVD kwam deze zomer met een visiestuk waarin zij zich stelliger uitspreekt voor grip op arbeidsmigratie. De partij wil "minder en andere arbeidsmigratie", met een focus op kennismigranten voor topsectoren. De partij doet woensdag ook voorstellen om inhuur van niet-Europese migranten via andere EU-lidstaten in te perken.

Verplicht certificaat

Het vorige kabinet had al maatregelen genomen om misstanden tegen te gaan. Zo wordt er een wet voorbereid die een certificaat verplicht voor uitzendbureaus, om malafide uitzendbureaus van de markt te weren. Ook wordt gewerkt aan de aanbevelingen van de commissie onder leiding van voormalige SP-leider Emile Roemer, die adviseerde over de verbetering van de positie van arbeidsmigranten. Maar sommige partijen vinden dat het kabinet daar meer haast mee moet maken. Kamerleden zullen van Van Hijum willen weten wat zijn plannen voor de komende jaren zijn om misstanden met arbeidsmigranten tegen te gaan. Vooral het tijdspad is daarbij belangrijk: verschillende partijen manen tot haast.

Lees meer: