Overheid zet vaart achter certificeringsstelsel voor arbeidsmigranten

Overheid zet vaart achter certificeringsstelsel voor arbeidsmigranten

We krijgen er in Nederland steeds meer arbeidsmigranten bij. Fijn om de personeelskrapte op te vangen, maar iedereen moet wel op een goede, veilige en eerlijke manier aan het werk kunnen. Daarom zet het kabinet vaart achter een verplicht certificeringsstelsel. In de zomer van 2024 moet het nieuwe stelsel volledig doorgevoerd zijn.

Dat maakte minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De urgentie voor de invoering zit hem voor de minister erin dat er nog steeds veel misstanden voorkomen, zeker bij arbeidsmigranten die werken via uitzendbureaus. “Het is hard nodig, want ook vandaag werken er helaas nog te veel arbeidsmigranten in Nederland onder omstandigheden die ons land onwaardig zijn”, aldus Van Gennip.

Alle uitzendbureaus en detacheerders

De verplichte certificering voor uitzendbureaus waar het nu over gaat is één van de aanbevelingen van het zogenoemde Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (Commissie Roemer). De certificering lijkt voornamelijk toegespitst te zijn op uitzenders, maar de maatregel heeft een grotere reikwijdte. De certificeringsplicht zal namelijk gelden voor alle ondernemingen in Nederland die werknemers in dienst hebben via de Wet allocatie Arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Het inhuren van arbeidskrachten hoeft dus niet per se via een uitzendbureau te lopen, ook andere detacheerders vallen onder deze wet.

Boetes

Volgens de planning van Van Gennip zal de certificeringsplicht gelden vanaf de zomer van 2024. Het wetsvoorstel moet in het voorjaar van 2023 naar de Tweede Kamer gaan. Volgend jaar wordt ook de Arbeidsinspectie uitgebreid om de handhaving mogelijk te maken. Als de Eerste Kamer vervolgens instemt met de wet, gaat het nieuwe certificeringsstelsel van kracht begin 2024. In de zomer moet een nieuwe certificerende instelling (CI) operationeel zijn om de certificeringen ook daadwerkelijk uit te geven. Detacheerders en uitzendbureaus kunnen dan, bij voorkeur, voor 1 augustus 2024 een certificering aanvragen. De rest van 2024 kunnen bedrijven er nog voor zorgen dat ze hun zaken op orde hebben, want de Arbeidsinspectie gaat vanaf 2025 handhaven. Detacheerders die dan nog geen certificering hebben, krijgen een boete. Ook ondernemingen die arbeid inhuren via niet-gecertificeerde detacheerders kunnen beboet worden.

Overgangsrecht

Uitleners hebben dus in theorie tot begin 2025 om een certificering aan te vragen. Toch stimuleert het kabinet om de aanvraag voor 1 augustus 2024 uit te zetten. Uitzenders en detacheerders die dat doen, vallen onder het overgangsrecht. De aanvraag moet eerst goedgekeurd worden door de CI, voordat een certificering daadwerkelijk wordt uitgegeven. Als de CI voor januari 2025 nog geen besluit heeft genomen, kunnen organisaties die vallen onder het overgangsrecht arbeidskrachten blijven uitlenen, totdat de CI een besluit heeft genomen.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."

Woon online bijeenkomst over Open Hiring bij

Woon online bijeenkomst over Open Hiring bij

De Normaalste Zaak organiseert op dinsdag 19 november de online bijeenkomst 'Open Hiring - zonder cv of sollicitatiegesprek goede medewerkers vinden'. De bijeenkomst is voor alle werkgevers en HR-professionals die op zoek zijn naar innovatie manieren om nieuw talent aan te trekken.

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.