Minister Van Hijum houdt vertrouwen in akkoord vroegpensioen

Minister Van Hijum houdt vertrouwen in akkoord vroegpensioen

Het kabinet heeft er nog steeds vertrouwen in met de vakbonden tot een akkoord te komen over een vroegpensioenregeling voor zware beroepen, zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Hij is wel "teleurgesteld" dat de bonden nog steeds niet willen praten.

Het is echt de inzet van het kabinet om een regeling op te tuigen, aldus de bewindsman. "Die inzet blijf ik houden." Volgens hem ligt er een "serieus" voorstel dat de basis vormt voor een goed gesprek met vakbonden en werkgevers. "Ik heb er vertrouwen in dat we hier met elkaar uit kunnen komen."

Onvoldoende

De vakbonden hebben laten weten het voorstel van het kabinet onvoldoende te vinden en voeren acties. Onder anderen agenten, schoonmakers, havenmedewerkers, personeel van de NS en streekvervoerders hebben al actie gevoerd of hebben aangekondigd dat te gaan doen. Van Hijum voelt zich niet onder druk gezet door de protesten, zei hij.

Nieuwe regeling

De huidige, tijdelijke regeling voor het vroegpensioen loopt volgend jaar af. Er wordt al maanden gesproken over een nieuwe regeling. Het pensioen is een zaak van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, maar het kabinet is erbij betrokken omdat dat een deel van de kosten voor zijn rekening neemt.

Lees meer: