Minister betreurt keuze FNV voor kritiek op pensioenvoorstel zwaar werk via media

Minister betreurt keuze FNV voor kritiek op pensioenvoorstel zwaar werk via media

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft het "inhoudelijke commentaar" van vakbond FNV op het voorstel tot een vroegpensioenregeling voor zware beroepen in de krant moeten lezen, zegt hij. De bewindsman wil graag met de bond en werkgevers in gesprek over een nieuwe zwaarwerkregeling. "Ik vind het vooral jammer dat dat gesprek niet aan tafel plaatsvindt, maar nu via de band. En dat hoeft voor mij niet."

Er ligt wat Van Hijum betreft een "uitstekende basis" voor zo'n gesprek. De grootste vakbond in Nederland, de FNV, ziet dat duidelijk anders. In een brief aan haar leden meldde de FNV hoe het voorstel van het kabinet eruitziet: een inkomensnorm, een driejaarlijkse herziening en een maximum aan het aantal mensen dat zo'n regeling kan gebruiken. De bond uitte ontevredenheid over dat plan. "Ik zeg ook dat ik slechts een deel van het voorstel herken in wat zij naar buiten brengen", reageert Van Hijum daarop.

Uitgestoken hand

"Kijk, zij bepalen zelf hun strategie of ze gaan staken of niet. Maar er is een uitgestoken hand." De bewindsman benadrukte nog maar eens dat het kabinet de noodzaak tot een nieuwe regeling ziet. "Niet iedereen wordt gezond oud. Dus er is bereidheid om na te denken over een regeling. Nou, laten we dan gewoon daar ook het gesprek over voeren."

Zwaar werk regeling

De tijdelijke regeling die vervroegde uittreding mogelijk maakt zonder dat het te duur wordt voor werkgevers, loopt eind 2025 af. In veel sectoren waar mensen met zware beroepen werken, worden stakingen gehouden en acties gevoerd, omdat bonden een structurele regeling willen die zekerheid biedt. Om tot een algemene regeling te komen, moet er een akkoord zijn tussen werkgevers en werknemers.

Lees meer:

Kabinet presenteert maatregelen voor betere bestaanszekerheid

Kabinet presenteert maatregelen voor betere bestaanszekerheid

Nederlanders meer zekerheid bieden over werk en inkomen. Dat is het doel van de maatregelen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het kabinet onlangs presenteerde. Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij. Het kabinet zet in het regeerprogramma daarom in op het verstevigen van de koopkracht, een brede aanpak van armoede en schulden, meer mensen aan het werk krijgen, het tegengaan van schijnzelfstandigheid, het vereenvoudigen van regelingen en een extra inzet op integratie.

In augustus 6 schoonmaakbedrijven failliet

In augustus 6 schoonmaakbedrijven failliet

In augustus hebben maar liefst zes schoonmaakbedrijven de deuren moeten sluiten. Zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwe cao schoonmaak algemeen bindend verklaard

Nieuwe cao schoonmaak algemeen bindend verklaard

De cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf is door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen bindend verklaard. Dit leidt er onder andere toe dat alle schoonmaakbedrijven de cao moeten gaan toepassen.

Bonden woedend op beoogd quotum en inkomenseis vroegpensioen kabinet

Bonden woedend op beoogd quotum en inkomenseis vroegpensioen kabinet

De vakbonden zijn woedend over het aanbod van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk voort te zetten. Het kabinet wil het aantal mensen dat jaarlijks gebruikmaakt van de regeling gaan begrenzen op 15.000. Daarnaast worden mensen die boven 74.000 euro bruto per jaar verdienen voortaan uitgesloten.