Highlights nieuwe cao in 2025 

Highlights nieuwe cao in 2025 

Eerder hebben we een bericht over de highlights in de nieuwe cao per 1 juli 2024 geplaatst. Nu zetten we alvast de highlights voor 2025 op een rijtje.

Er gaan onder andere wijzigingen komen in het loon en de reiskostenvergoeding. Ook wordt de nieuwe loyaliteitsbonus zal in januari 2025 worden uitgekeerd.

Loonsverhogingen 

  1. Op 1 januari 2025 gaan de basisuurlonen met 3 procent omhoog.
  2. Vanaf 1 juli 2025 krijgen werknemers in loongroep 1 er 25 cent per uur bij. Werknemers uit loongroep 2 krijgen er 15 cent per uur bij. De loongroepen 3 t/m 6 krijgen er 10 cent per uur bij.

Loyaliteitsbonus 

In januari 2025 krijg je een loyaliteitsbonus van je werkgever. Dit is eenmalig. In artikel 19 in de cao is dat uitgewerkt. Hierbij de antwoorden op de belangrijkste vragen:   

  1. Wanneer krijg je de loyaliteitsbonus? 
    • Je valt onder de cao (onder het A, B of D- deel); 
    • Je bent tussen 2005 en 2025 (twintig jaar) aansluitend werkzaam bij een schoonmaakbedrijf. Dit met een maximale onderbreking van een  jaar.
  2. Hoe hoog is de loyaliteitsbonus? De loyaliteitsbonus is (maximaal) 1000 euro op basis van een 38-urige werkweek. Werk je minder dan 38 uur per week? Dan krijg je de loyaliteitsbonus naar verhouding tot het aantal uren dat je werkt (naar rato). Er wordt gekeken naar januari 2024 tot en met juni 2024 om te bepalen hoeveel uur per week je gemiddeld werkt. 
  3. Hoe weet ik hoeveel branchejaren ik heb? Om dat te bepalen wordt gekeken naar gegevens van Pensioenfonds Schoonmaak. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je daarover eind november 2024 van de RAS bericht. Ook de hoogte van de loyaliteitsbonus staat daarop. Je werkgever ontvangt een kopie van dit bericht.  
  4. Krijg ik de loyaliteitsbonus netto? Nee, je betaalt hierover de normale lasten; pensioenpremie, belasting en andere premies. 
  5. Kan mijn werkgever de kosten bij RAS declareren? Ja, dit kan vanaf 1 februari 2025. Dit door het insturen van de loonstrook waarop de betaling van de loyaliteitsbonus staat. Ook moet de werkgever een bewijs van betaling meesturen. De RAS controleert of aan de voorwaarden is voldaan. Dit wordt nog uitgewerkt. Over de wijze van declareren komt op onze website snel meer informatie.           
  6. Hoe wordt dit betaald door RAS? Om dit te financieren, heft de RAS in 2025 bij alle schoonmaakbedrijven een extra (kostendekkende) premie van 0,68 procent.  

Hotelschoonmakers 

  • Zondagtoeslag: ben je ingeschaald in loongroep 1, trede 4? Dan krijg je vanaf 1 januari 2025 een toeslag van 25 procent over je basisuurloon over de gewerkte uren op zondag (tussen 06.00 uur en 21.30 uur). De toeslag gaat de komende jaren verder omhoog.  
  • Vakantieopbouw: vanaf 1 januari 2025 daalt het percentage vakantieopbouw van 10,5 procent naar 10 procent voor werknemers onder het D- deel (Hoteldeel) van de cao. 

Vrij op verjaardag 

Je krijgt het loon betaald over de uren die je normaal op deze dag zou werken doorbetaald. Je werkgever mag de dag weigeren. Hij moet hier een goede reden voor hebben. Ook moet hij dan direct een vervangende dag afspreken. 

Reiskostenvergoeding

  • Reisafstand 20 tot 60 kilometer: nieuw is dat wanneer je tussen de 20 kilometer en de 60 kilometer per dag moet reizen, je een vergoeding krijgt van 14 cent per kilometer. Boven de 60 kilometer per dag krijg je alle kilometers vergoed op basis van 23 cent per kilometer (dat was al zo). 
  • Verhuizing: wanneer je gaat verhuizen en je verder weg gaat wonen van je werkobject, dan krijg je de extra kilometers (tot een maximum van 60 kilometer per dag) vergoed.  
  • OV-kosten regeling: wanneer jouw werkgever een OV-kostenregeling heeft waarbij hij alle kosten voor het OV vergoedt, dan is dat de vergoeding. Wat hierboven staat geldt niet. Dit om te bevorderen dat mensen zoveel mogelijk groen, met het OV, reizen. Je werkgever maakt hier afspraken over met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. 
  • Vervallen opkomstvergoeding bij reizen tussen objecten: de opkomstvergoeding van 1,50 euro bruto per opkomst komt te vervallen.  
  • Reiskostenvergoeding Schiphol: werk je op Schiphol? De reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 11 cent naar 14 cent per kilometer. 

Generatiepactregeling 

Vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 wordt de Generatiepactregeling verruimd van drie naar vijf jaar voor de AOW-leeftijd. Zit je vijf jaar voor je AOW- leeftijd (nu 67 jaar), dan kun je gaan deelnemen aan de regeling.  

Lees meer: