Dit zijn de wijzigingen in de cao per 1 juli 2024

Dit zijn de wijzigingen in de cao per 1 juli 2024

De nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbedrijf is op 1 juli 2024 ingegaan. Hieronder vind je een overzicht van alle wijzigingen die vanaf die datum van kracht werden.

Op dinsdag 7 mei 2024 behaalden de onderhandelingspartijen een akkoord over de nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. De nieuwe cao ging in per 1 juli 2024 en loopt tot en met 30 juni 2026. Wat verandert er per 1 juli? Hieronder de wijzigingen.

Wijzigingen per 1 juli

  • Uitbetaling 1 uur per dienst (art 14 lid 5)
    Als de werknemer op één object werkt, krijgt de werknemer voor de werkzaamheden per object minimaal 1 uur uitbetaald, ook als hij/zij er minder dan 1 uur werkt. Als hij/zij aansluitend op meerdere objecten werkt, wordt dat gezien als één dienst. 
  • Rouwverlof (art 30 lid 3)
    Voor familieleden in de tweede graad wordt het rouwverlof uitgebreid naar twee dagen. Dit zijn (schoon)grootouders, (schoon)broer, (schoon)zus en kleinkind.
  • Mantelzorgverlof (art 31 lid 1)
    Als werkgever mag je een verzoek om mantelzorgverlof te verlenen niet weigeren.
  • Menstruatie- en overgangsverlof (art 52)
    Als werkgever stimuleer je het praten over het welzijn en welbevinden van de werknemer, waaronder het praten over overgangs- of menstruatieklachten. Dit kan met een leidinggevende of een aangewezen persoon in het bedrijf. Als dat nodig is in verband met klachten maak je met de werknemer maatwerkafspraken. 
  • Dagloonberekening (bijlage I)
    De dagloonberekening wordt zodanig aangepast dat bij de berekening van het dagloon bij arbeidsongeschiktheid wordt uitgegaan van het actuele uurloon op het moment dat de werknemer arbeidsongeschikt wordt.
  • Consignatievergoeding (art 7 B-deel)
    De consignatievergoeding in het B-deel gaat omhoog van 50 euro naar 90 euro bruto per week.
  • Werknemers Participatiewet (art 17 lid 2)
    Werknemers die onder de Participatiewet vallen en het wettelijk minimumloon ontvangen, krijgen de mogelijkheid om na twee jaar het basis(vak)diploma te behalen in overleg met de (SW-)begeleider. Bij het behalen van het diploma worden deze werknemers ingeschaald in het loongebouw in trede 1.

Lees meer:

Cao-tekst is klaar

Cao-tekst is klaar

Nadat de leden van Schoonmakend Nederland en de leden van vakbonden CNV en FNV Schoonmaak hebben ingestemd met de nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche, is hard gewerkt aan de vertaling van de gemaakte afspraken naar de cao-tekst. Deze is nu klaar.

Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. "Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

Schoonmakers ontvangen voor derde keer extra loon uit historische loonsverhoging

Schoonmakers ontvangen voor derde keer extra loon uit historische loonsverhoging

Omdat werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche vorig jaar zagen dat schoonmakers steeds meer moeite hadden met de duurdere boodschappen, kwamen Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV in mei 2023 een extra loonsverhoging van 12 procent overeen. De extra loonsverhoging kwam bovenop de lopende cao-afspraken (7 procent) van 2022-2024.

Nieuwe cao-boekjes komen eraan

Nieuwe cao-boekjes komen eraan

Na lange onderhandelingen zijn alle sociale partners akkoord met de nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche, die ingaat per 1 juli 2024 tot en loopt tot en met 30 juni 2026. De RAS is hard bezig met het maken van de nieuwe cao-boekjes.