Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. "Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

In het huidige cao-seizoen, dat van december tot en met november loopt, zijn volgens FNV tot nu toe 231 collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten voor 2,4 miljoen werknemers. De gemiddelde loonstijging kwam uit op 5,8 procent. "Op vorig jaar na is dit de hoogste loongroei in veertig jaar. Dat was voor veel mensen hard nodig om aan het eind van de maand geld over te kunnen houden", aldus Boufangacha.

Inflatie volledig inhalen

De gemiddelde inflatieachterstand is de afgelopen tijd gedaald tot 3,6 procent in april, aldus de vakbond. "Ons doel is om dit volledig in te halen. We vinden het een vereiste dat de lonen op peil worden gebracht en dat mensen dezelfde boodschappen kunnen doen vergeleken met voordat de inflatie hoog werd." Het is volgens Boufangacha haalbaar om het gat tussen inflatie en lonen te dichten. "Er is voldoende ruimte in de economie om te investeren in hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De winsten doen het nog hartstikke goed en de economie draait ook redelijk goed." In onder meer de cao voor werknemers van ABN AMRO is wat hem betreft nog een inhaalslag te maken.

Loonprijsspiraal

Eerder vreesden bijvoorbeeld werkgevers en De Nederlandsche Bank (DNB) voor verdere prijsverhogingen als hogere lonen moeten worden doorberekend in allerlei producten en diensten. De vicevoorzitter van FNV stelt dat de kans op een loonprijsspiraal klein is. "Hogere lonen zijn een bittere noodzaak voor een hogere koopkracht. Hogere besteedbare inkomens zorgen voor hogere consumpties, dat draagt bij aan economische groei en dat we niet meer in een recessie zitten", zegt hij. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat Nederland vorig jaar een tijdje in een recessie.

Meer vaste contracten

Verder meldt FNV onder meer dat er meer vaste contracten worden gegeven en dat werknemers sinds december zestien keer hebben gestaakt. Vorig jaar kwam de tussenstand uit op twee keer zoveel. Boufangacha denkt dat werkgevers van die stakingen hebben geleerd en dat ze het nu niet zover willen laten komen.

Lees meer:

Foutjes in het nieuwe cao-boekje

Foutjes in het nieuwe cao-boekje

In het gedrukte cao-boekje zijn helaas enkele foutjes geslopen. De RAS heeft deze fouten overzichtelijk bij elkaar gezet, met daarbij de juiste informatie.

Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

In januari 2025 wordt de loyaliteitsbonus uitbetaald, zoals afgesproken in de nieuwe cao schoonmaak. Deze krijg je als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Om duidelijk te maken waar je aan moet voldoen en welke situaties kunnen voorkomen, heeft de RAS een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Blog Ronald Bruins: Wie de mensen heeft, heeft de markt 

Blog Ronald Bruins: Wie de mensen heeft, heeft de markt

Groot, klein of middelgroot… Ze worstelen allemaal met dezelfde vraag: kunnen we kosten als gevolg van de cao-verhogingen doorberekenen aan onze klanten? Op basis van de bestaande cao-afspraken stegen de lonen per 30 juni 2024 met 5,5 procent. Maar die stap was al ingecalculeerd, stelde ook Paul Fok, voorzitter van SIEV, tegenover Service Management. De eerstvolgende keer wordt daarmee spannender. Dat is dan 1 januari 2025 met 3 procent. Daarna volgen verhogingen per 1 juli 2025 en 1 januari 2026.

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon verhogen doe je om de poort open te zetten" 

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon...

De nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche ligt er en de branche werkt er ondertussen alweer twee maanden onder. Met nieuwe loonsverhogingen, een vastgelegde reiskostenvergoeding en loyaliteitsbonus en nieuwe afspraken over opleidingen en het aantrekkelijk houden van het vak, is het weer even inregelen voor schoonmaakbedrijven. Hoe kijkt de branche aan tegen de nieuwe cao? We vroegen een groot, midden en klein bedrijf om een dwarsdoorsnede van de branche te krijgen.