Paul Fok, voorzitter van SIEV, vertelt: "Ook onze leden krijgen VSR-controles van buitenaf en gebruiken ook het aldaar ontwikkelde DKS-systeem. De onderzoeken van VSR zijn een onderdeel van een grote beweging in het verbeteren van de kennis rondom schoonmaak. En daar gaat het ons om. Onze slogan is ‘Schoonmaken is een Vak’ en dan moet je ook bereid zijn kennis op te halen over het vak. Zeker als de slogan van VSR ‘Schoonmaak doe(t) je goed!’ feitelijk geheel bij onze leden past."
Vakkundig schoonmaakwerk
Binnen VSR zijn er drie commissies, namelijk techniek (hoe ontwikkelt de schoonmaak zich), kwaliteitszorg (klanttevredenheid en kwaliteitsbeleving) en mens en markt (de relatie tussen de mens en het werk, waaronder duurzame inzetbaarheid en vakkennis). Fok: "Dit zijn goede commissies die uitdragen wat met name echte schoonmaakondernemers binnen SIEV iedere dag weer aan hun opdrachtgevers en medewerkers geven. Namelijk vakkundig schoonmaakwerk op een gezonde wijze."
Leden meenemen naar toekomst
Dankzij de VSR krijgt SIEV ook toegang tot ruim 500 Nederlandse wetenschappelijke onderzoeken op gebied van onder andere aanbesteding, gezondheid, MVO en innovatie. Veel dossiers zijn in samenwerking met het vroegere OSB opgesteld. "Geen probleem lijkt mij", aldus Fok. "Ze hebben diepere financiële zakken, laten we vooral het voordeel ervan zien. SIEV ziet schoonmaken als een vak en we nemen daarbij onze leden graag mee richting de nieuwe tijd van digitalisering, automatisering, mechanisering en robotisering." De voorzitter benadrukt wel dat ze wel dichtbij de medewerker blijven. "We blijven als mkb-bedrijven ook dichtbij de uitvoerende medewerkers staan. Het is een goede zaak daarvan kennis te kunnen meenemen. Sterker nog, we gaan binnen VSR een actieve rol oppakken waar onze leden alle ruimte krijgen. SIEV-leden zijn echte schoonmaakondernemers, geen bestuurders van een bedrijf. En dat dragen we ook graag uit!"