Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn "overwegend positief". Zo merken de organisaties dat het kabinet het belang van ondernemerschap ziet, onder andere door het terugdraaien van maatregelen met een negatieve impact. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verlaging van de winstvrijstelling voor het mkb en de verhoging van de energiebelasting.

Snijden in de regelbrij

"De laatste jaren zijn ondernemers steeds weer geconfronteerd met extra lasten en regels. Het is goed dat daar in 2025 eindelijk een eind aan komt en dat er conform onze aanbevelingen wordt begonnen aan het snijden in de regelbrij", stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "We gaan het kabinet hier kritisch op volgen. Verder moet het kabinet nu vooral in de actie stand en daarvoor de samenwerking met ondernemers zoeken."

Kennis, innovatie en onderwijs

De bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs baren de organisaties daarentegen zorgen. Voor een goede concurrentiepositie zijn investeringen hierin juist nodig, stellen zij. Andere problemen die VNO-NCW en MKB-Nederland zien, zijn onder meer het overvolle stroomnet en "de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit". "We staan de komende jaren voor een aantal grote opgaven zoals het bouwen van voldoende woningen en het halen van onze klimaatdoelen. Om dit te realiseren moeten we het geld wel eerst verdienen", stelt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. "Het is positief dat het kabinet hier oog voor heeft. Voorop staat dat de focus nu volledig gaat naar de uitvoering van de plannen."

Lees meer:

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

"Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven", blikt Tamara van Ark, voorzitter Schoonmakend Nederland, terug op de gepresenteerde kabinetsplannen. "Hiervoor draait het kabinet maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug en gaan ze daadwerkelijk snijden in de regelbrij. En nu actie."

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.