Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Schoonmakend Nederland moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Piet Adema wordt namelijk de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van de stikstofgesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Ingewikkelde stifstofproblemen

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om wel snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. "De landbouw hééft toekomst in ons land", zegt Adema daarover. Veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers hebben "duidelijkheid, rust en zekerheid" nodig voor de omslag die deze sectoren door moeten maken. Het kabinet wil toe naar kringlooplandbouw, en wil dat meer boeren groener boeren.

Een partijman

Adema is een partijman, die tussen 2013 en 2021 voorzitter was van de ChristenUnie. Daarvoor was hij gedeputeerde in de provincie Friesland, en hij is ook burgemeester van verschillende gemeenten geweest.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is". Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is.

Adema werd in 2015 voorzitter van Schoonmakend Nederland.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.