Wat speelt er in de schoonmaak: 5 meest gelezen verhalen van februari

Wat speelt er in de schoonmaak: 5 meest gelezen verhalen van februari

Wat leeft er onder schoonmaakprofessionals? Dat wordt duidelijk wanneer we kijken naar de verhalen van *Service Management* die jullie de afgelopen maand het meest gelezen hebben.

5) "Klacht bij Code Schoonmaak is gratis leermoment"

De klachtencommissie van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag kreeg in 2021 acht klachten binnen. Die variëren van het overnemen van personeel, het onheus toekennen van een opdracht tot aan het niet nakomen van de cao of het slecht informeren van het personeel. “We hebben het idee dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.”

4)Gerard Spoor (61) overleden
Aangeslagen nam de branche kennis van het overlijden van Gerard Spoor. In de meer dan dertig jaar tijd dat Gerard actief was in de schoonmaak, groeide hij uit tot een waar icoon.

3)Hospitality steeds meer onderdeel van schoonmaak: “Schoonmaakmedewerkers zijn de sfeermakers van het pand”
De schoonmaakbranche ontwikkelt zich snel, aangejaagd door de krapte op de arbeidsmarkt en de verandering in kantoorgebruik. Schoonmaakbedrijven zetten onder andere steeds meer in op hospitality. De schoonmaak moet gastvrijer. Hoe gaat dat er het komende jaar uitzien? We praatten erover met Diane van Dijk, directeur commercie & hospitality bij CSU, en Laura de la Mar, eigenaar van Gastvrijheid in Bedrijf.

2)25 desinfectiemiddelen toegelaten door Ctgb; speciale corona-vrijstellingen vervallen
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd met de toelating van 25 middelen voor handdesinfectie en desinfectie van oppervlakken. De tijdelijke corona-vrijstellingen afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vervallen. Dit in een tijd waarin er door de grondstoffenschaarste een mogelijk tekort aan reinigingsmiddelen dreigt.

1)Gastvrijheid in de schoonmaak: do's en don'ts
Gastvrijheid of hospitality is een veelgehoord en belangrijk begrip in de schoonmaakbranche. Maar hoe doe je dat nu precies, gastvrij schoonmaken? En hoe doe je het vooral niet? We vroegen om dé do’s en don’ts van Ronald Bartels, directeur van De Vos Groep, en van rayonmanager Harmineke Dooper en algemeen directeur Laetitia Simonis van schoonmaakbedrijf 1nergiek.

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen precies in?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk. Maar wat houdt de nieuwe regeling in en hoe verschilt hij van de oude tijdelijke regeling? We zetten het op een rijtje.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.