Minimumloon berekenen per uur schept meer duidelijkheid

Minimumloon berekenen per uur schept meer duidelijkheid

Het minimumloon gaat nog verder omhoog. Vanaf 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon namelijk niet meer berekend per maand, maar per uur. Politieke partijen verwachten dat medewerkers in meerdere sectoren er 200 euro per maand op vooruitgaan. Dit geldt niet zozeer voor schoonmakers, omdat de cao van de schoonmaak al boven het minimumloon zit.

De Eerste Kamer stemde 14 februari 2023 in met het initiatiefwetsvoorstel daartoe van PvdA en GroenLinks. De verhoging van het minimumloon komt bovenop de eerdere loonsverhoging van 10,15 procent van begin dit jaar, ), zo schrijft PW, zusterblad van Service Management.

Wetswijziging

Op dit moment geldt nog een vast minimumloon per maand, waarbij het niet uitmaakt of een werknemer 36 uur per week werkt of 40 uur. Voor beide gevallen geldt hetzelfde minimum. Met de wetswijziging wordt het minimumuurloon hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek.

Transparant

Voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur, betekent het wetsvoorstel een verbetering van hun inkomen. Volgens de initiatiefnemers leidt een uniform minimumuurloon tot een eerlijker en transparanter minimumloon. De verwachting is dat honderdduizenden mensen hiervan profiteren. Volgens de initiatiefnemers Barbara Kathmann (PvdA) en Senna Maatoug (GroenLinks) kunnen onder meer horecamedewerkers, uitzendkrachten en winkelpersoneel er daardoor tot 200 euro per maand op vooruitgaan. De cao van de schoonmaak zit al boven het minimumloon, dus voor schoonmakers ligt dit anders. Schoonmakend Nederland en de vakbonden gaan wel om tafel om te bespreken wat mogelijk is qua inflatiecorrectie.

Hogere lasten voor mkb

De wet leidt tot verhoging van de lasten, met name voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Ondernemers hebben bij brancheverenigingen aangegeven dat zij vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf.