Monika Eliens vertelt over haar werk in de schoonmaak en bij vakbond FNV

Monika Eliens vertelt over haar werk in de schoonmaak en bij vakbond FNV

"Ik wil dat mensen krijgen wat ze verdienen", lezen we in (link: https://www.fnv.nl/regio-noord/nieuws/monika-eliens-over-vakbondswerk-en-schoonmaak text: Eliens blog op de website van de FNV target: _blank). Als vakbondsvrouw zet ze zich al zeven jaar in voor collega's in de schoonmaak die problemen hebben op hun werk. Daar besteedt ze al haar vrije tijd aan.

“Ik zoek uit of mensen gelijk hebben en adviseer wat ze kunnen doen om tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld een gesprek met de werkgever of leidinggevende. Ik laat het ze eerst zelf proberen. Wanneer ze niet durven, ga ik met ze mee en laat zien hoe het moet. Uiteindelijk moeten ze leren om voor zichzelf op te komen en sterker te worden.” Monika Eliens (46) kwam op haar eenentwintigste vanuit Polen naar Nederland. Ze is in dienst bij schoonmaakbedrijf Effektief.

Schoonmaak geeft voldoening

“Ik ben een doorzetter. Ik zeg dat er altijd een uitweg en een oplossing is. Veel mensen zeggen ‘laat maar, dat bereik ik toch niet’. Je moet moed hebben”, aldus Eliens. Ze werkt gemiddeld 28 uur per week in de schoonmaak. Dat doet ze inmiddels 22 jaar. Hoewel vaak ondergewaardeerd, geeft dit werk toch ook voldoening. “Als ik schoonmaak, profiteren andere mensen daarvan. Vooral in de coronaperiode was dat erg belangrijk. Klanten geven mij ook complimenten voor mijn werk. Dan ben ik trots.”

Voortrekker

Eliens vervolgt haar verhaal. “Eind 2007 gingen voor Poolse mensen de grenzen open om in Nederland te kunnen werken. Ik woonde hier al langer en was in dienst bij Effektief. Mijn leidinggevende vertelde mij dat hij veel opdrachten van scholen kreeg, maar te weinig personeel had. Ik kende een paar Poolse dames die op de camping vlakbij Groningen woonden en vroeg of ze nog meer mensen kenden die wilden werken voor het bedrijf. Binnen een paar uur had ik twintig vrouwen bij elkaar. We verzamelden ons bij Ikea en fietsten vandaar naar het kantoor van Effektief. Ik was hun tolk en legde alles uit. Nog dezelfde avond hebben ze zich voor het schoonmaakwerk daar ingeschreven.”

Kadergroep FNV

Voor Eliens was die ervaring de start van haar inzet voor de vakbond. “Ik hielp mensen al vaak vanuit mijzelf.” Drie jaar later vroeg haar werkgever haar of ze tolk wilde zijn bij een FNV-bijeenkomst van schoonmakers van Effektief. Haar doortastendheid viel op. ‘Kijk, dat is onze directrice met haar ploegje’, zei haar werkgever toen die haar zag binnenkomen. Eliens: “FNV vroeg me daarna of ik in de kadergroep wilde komen.”

Het hele verhaal van Elien lees je bij de FNV >>

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning Connect

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning...

Op 27 november 2024 is het zover: de vierde editie van Captains of Cleaning Connect. Voor de vierde keer op rij komen alle Captains of Cleaning live samen in één arena. Een mooie netwerkgelegenheid voor beslissers uit de schoonmaakbranche en facility management.

VSR Zomerevent 2024: "Van taakgedrag naar talentgedrag"

VSR Zomerevent 2024: "Van taakgedrag naar talentgedrag"

Op 4 september verzamelden branchegenoten uit de schoonmaak zich bij UP Events in Weesp voor het jaarlijkse VSR Zomerevent. Het was weer een dag vol inspiratie, kennis en netwerken.

Edgar van Engelen. Foto: Henk Snaterse.

Blog Edgar van Engelen: Samenwerken

Nog een paar maanden en het jaar 2024 komt ten einde. Voor mij persoonlijk was het een emotioneel jaar, waarin ik het verlies van onze oudste zoon een plek moest zien te geven. Ik kan eerlijk zeggen dat dit een moeilijke opgave is en dat ik nog dagelijks bezig ben met het verwerken, alsof de wereld stil staat en aan ons voorbijgaat. Het is een wereld waarin tegenstellingen steeds verder worden uitvergroot. Een wereld die eigenlijk meer zou kunnen leren van de zienswijze van mijn oudste zoon (en ook van mijn jongste zoon). Een manier van kijken naar andere mensen, als mensen en niet als iemand met een andere mening of religieuze achtergrond. Niet als iemand met een andere culturele achtergrond of etniciteit. Nee, de wereld kan veel leren van onze medemensen met een verstandelijke beperking. Vaak denk ik dat juist de zogenaamd 'gezonde' mensen een beperking hebben als je leest wat ze elkaar toewensen op sociale media. De wereld gaat aan mij voorbij en toch sta ik er middenin. Dagelijks mag ik ervaren dat er meer is dan elkaar de maat nemen op de socials.

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Op 16 september is Vebego Cleaning Services gestart met de campagne 'cruciale schakels', waarin ze hun schoonmaakcollega's centraal stellen. Dit als navolging van het onderzoek dat Vebego samen met onderzoeksbureau Markteffect heeft uitgevoerd onder 1.008 werkenden in Nederland.