RAS: maak gebruik van gesprekscoaches

RAS: maak gebruik van gesprekscoaches

De raad voor schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) roept in haar nieuwsbrief schoonmaakbedrijven op om gebruik te maken van gesprekscoaches.

"Sinds september 2022 hebben diverse schoonmaakbedrijven, met gebruik van MDIEU-subsidie, een gesprekscoach ingeschakeld om gesprekken op de werkvloer te begeleiden", zegt Geert Meijerink van de RAS. "Door met elkaar het gesprek aan te gaan leer je elkaar kennen, maar je leert ook van elkaar. Je komt samen op ideeën en je pakt gezamenlijk de problemen aan. Door betere onderlinge communicatie ontstaat er meer betrokkenheid en meer werkplezier, wat weer leidt tot hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim." Afgelopen jaar gingen teams van schoonmakers en leidinggevenden met elkaar in gesprek over:

  • Teamconflicten op een locatie
  • Hoe pakken we het werk met elkaar op na een contractwisseling?
  • Hoe creëren we met elkaar een veilige en prettige werkomgeving?
  • Hoe stemmen we het werk beter op elkaar af? – invoering dagstart
  • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?

Maak gebruik van elkaars kennis en vaardigheden

"Op een goede manier het gesprek met elkaar aangaan kun je leren", zegt Meijerink. "Maak gebruik van elkaars kennis en vaardigheden. En maak daarbij gebruik van een gesprekscoach van de RAS; die kan je ondersteunen in het begeleiden van de groepsgesprekken." Heb je een probleem in je organisatie, kan op een bepaalde locatie de communicatie beter, is er binnenkort in je organisatie sprake van contractwisseling of heb je het contract weten te behouden, maar wil je met het nieuwe contract overstappen naar een nieuwe werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact op met Geert Meijerink van de RAS, via 06-31 94 84 48 of g.meijerink@ras.nl. Hij helpt graag met jouw inventarisatie en legt het contact met een gesprekscoach van de RAS.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.