Schoonmakers werken zonder vergunning bij hotel in Noordwijk

Schoonmakers werken zonder vergunning bij hotel in Noordwijk

Bij een hotel in Noordwijk zijn pasgeleden tijdens een controle twee schoonmakers aangetroffen die daar illegaal aan het werk waren. Voor de schoonmakers, afkomstig uit Syrië en India, waren namelijk geen tewerkstellingsvergunningen aangevraagd. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Het hotel en het uitzendbureau krijgen hiervoor een boete.

De Arbeidsinspectie voerde in samenwerking met de Vreemdelingenpolitie (AVIM) de controle uit bij het betreffende hotel. De aanleiding voor de controle was een melding waarin werd gesteld dat er mogelijk sprake zou zijn van illegale tewerkstelling in de schoonmaaktak bij het hotel.

Tijdens de controle, die alleen gericht was op de schoonmakers, troffen de inspecteur in totaal twaalf werknemers aan. Negen van hen zijn gehoord. Twee werknemers waren dus niet gerechtigd om in Nederland arbeid te verrichten.

Nader onderzoek

De Arbeidsinspectie doet nog nader onderzoek of de verstrekte arbeidstijdenregistratie door het hotel deugdelijk en waarheidsgetrouw is. Daarnaast zal er nader onderzoek worden verricht naar de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Het hotel maakt gebruik van een schoonmaakuitzendbureau als inlenende partij. De uitlenende partij (het schoonmaakuitzendbureau) heeft een familiare band met de eigenaren van het hotel.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling Arboregels 

Blog Maurice Rutgrink: Bonden luiden noodklok over versoepeling...

In een gepeperde brief aan staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie en de Tweede Kamer fileren vakbonden FNV, VCP en CNV drie recent aangenomen Kamermoties. De vakbonden maken zich vanwege de moties grote zorgen over de veiligheid op de werkvloer.

Kabinet wil eenvoudigere en betere inkomensondersteuning

Kabinet wil eenvoudigere en betere inkomensondersteuning

Het kabinet start een hervormingsagenda om de sociale zekerheid, toeslagen en inkomstenbelasting te hervormen. Deze 'hervormingsagenda inkomensondersteuning' kent drie doelen: inkomensondersteuning moet mensen zekerheid bieden, makkelijker te begrijpen zijn en (meer) werken moet lonen. Uitgangspunt is dat groepen er niet flink op voor- of achteruit mogen gaan en dat de armoede de komende jaren niet mag stijgen.

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Het is begrijpelijk dat de vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel beslissen over wat een zwaar beroep is, zegt hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Een lijst met zware beroepen is zo'n complexe discussie. Vanuit het ministerie gezien is het makkelijker om dat weer aan de sociale partners over te laten."