Met de vernieuwing van het keurmerk wil SIEV Keurmerk aan haar intentie voldoen: de sector samen sterker (blijven) maken. Het SIEV Keurmerk 2.0 ‘Goed geregeld schoon’ ondergaat een vernieuwing, verandering en verheldering. Het nieuwe Keurmerk is gebaseerd op een eenvoudig meetsysteem met positiviteit en het werkprogramma als basis. De data van het meetsysteem bevat concrete, bruikbare informatie en een duidelijk op te volgen advies voor de schoonmaakmedewerkers zelf.
De meting van het SIEV Keurmerk
Hoe de meting in zijn gang gaat? Een onafhankelijke en deskundige inspecteur toetst het schoonmaakbedrijf op belangrijke zaken in de wet- en regelgeving, zoals de AVG, RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie), schoonmaakcao, afdrachten aan de Belastingdienst en RAS (Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche) en het opleidingsbeleid. En belangrijker nog: de kwaliteit op de werkvloer aan de hand van het werkprogramma, met de insteek om te verbeteren met een praktisch motiverend advies en niet door middel van afstraffing.
Afscheid Keurmerk Nederland
Met de introductie van het nieuwe keurmerk neemt SIEV afscheid van Keurmerk Nederland. Na de oprichting van de branchevereniging in 2012 introduceerde SIEV al snel de introductie van Keurmerk Nederland. ‘’Onze mkb-branchevereniging wilde en wil bedrijven in de schoonmaakbranche de mogelijkheid geven om zich positief en transparant te onderscheiden van minder presterende branchegenoten,’’ vertelt Maurice Rutgrink van de SIEV Keurmerkcommissie. Dankzij Keurmerk Nederland hebben 150 schoonmaak- en glasbewassingsbedrijven het SIEV Keurmerk behaald. SIEV vond het vorig jaar de hoogste tijd om het huidige keurmerk kritisch tegen het licht te houden en meer ‘’van deze tijd’’ te maken. Het bestuur van SIEV heeft daarmee besloten om de samenwerking met Keurmerk Nederland niet voort te zetten wat het Keurmerk per 1 juni geen auditeur meer maakt van het SIEV Keurmerk.