Verbetering voor rechtsbescherming aanbestedingen is in consultatie

Verbetering voor rechtsbescherming aanbestedingen is in consultatie

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gebleken dat ondernemers momenteel ontevreden zijn over de geboden rechtsbescherming bij aanbestedingen. Het kabinet wil de rechtsbescherming van ondernemers verbeteren, dus is het wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden in internetconsultatie. Het voorstel is om de wet te wijzigen zodat ondernemers makkelijker problemen kunnen aankaarten bij de overheid zodat problemen sneller en beter kunnen worden opgelost.

Het doel van het wetsvoorstel is om een evenwicht te creëren tussen de belangen van ondernemers en de belangen van aanbestedende overheden. Ook wordt rekening gehouden met de belangen van andere inschrijvers voor de gunning van een opdracht, en de winnende ondernemer na de gunning.

Rollen verstevigen

Om het makkelijker te maken voor ondernemers om op een laagdrempelige manier problemen bij aanbestedingen aan te kunnen kaarten worden klachtenloketten verplicht, komen er maximale termijn bij klachtafhandeling en wordt de rol van de Commissie van Aanbestedingsexperts verstevigd. Zo kunnen ondernemers beter opkomen tegen beslissingen van aanbestedende diensten die mogelijk in strijd zijn met de regels van het aanbestedingsrecht.

De internetconsultatie is geopend tot 14 september.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Schoonmaker van het Jaar 2025 start op 5 december 2024

Op donderdag 5 december 2024 start de inschrijving voor de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2025. "We zorgen voor een verrassing, een surprise voor uitblinkende en gespecialiseerde hygiënehelden, onze schoonmaaktoppers en schoonmaaktopteams. Met jouw hygiënehelden, teams, opdrachtgevers en leveranciers werk je samen. Daarom hebben we voor de Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2025 gekozen voor het thema samenwerking. Schoonmaakbedrijven en eigendiensten kunnen tot 1 februari 2025 maximaal drie schoonmakers en één schoonmaakteam aanmelden."

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Schoonmaaktarieven stijgen met ruim 7 procent in 2025

Navraag bij enkele grotere schoonmaakbedrijven leert dat zij zich opmaken voor een substantiële kostenstijging per 1 januari 2025. Dit als gevolg van diverse cao-aanpassingen, maar ook het vervallen van het lage inkomensvoordeel en het stijgen van het algehele kosten. Afhankelijk van de situatie, bedraagt de kostenstijging ruim zeven procent.

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.