Hago pakt zwerfafval op onderwijsinstellingen aan met gamification

Hago zet gamification in op onderwijsinstellingen om zwerfvuil aan te pakken. In het project om rondslingerend vuil te verminderen, werkt het schoonmaakbedrijf samen met onderzoeksbureau Novi Mores en studenten.Volg Service Management op LinkedIn:

Bewustzijn vergroten

De inzet van gamification is volgens Hago ontstaan uit het idee dat het bewustzijn vergroot moest worden. “Bewustzijn over de negatieve effecten van een leeromgeving waarin mensen hun afval zomaar op de grond gooien of op tafel laten liggen”, aldus het schoonmaakbedrijf op haar website.

Verschillende vormen van gamification

Daar worden verschillen vormen van gamification voor ingezet. Zo mogen studenten kiezen voor hoe ze willen dan hun school eruitziet met Trash Voting, worden ze bewust gemaakt van het feit dat er afval ligt met Talking Trash of Message in A Can, en kunnen studenten extra lunchgeld verdienen door hun afval weg te gooien of iets extra’s op te ruimen. Trash Coin, zoals het laatste initiatief heet, was een idee van studenten van Hogeschool Windesheim, die daarmee een schoolproject winnen afsloten.


LEES OOK: Schoonmaken in plaats van puinruimen: Hoe gedragsbeïnvloeding kan zorgen voor minder zwerfafval


Inzicht in de onderliggende oorzaken

De inzet van gamification heeft al geleid tot goede resultaten, meldt Hago. Zo vergroot dit het bewustzijn van studenten én docenten over zwerfafval en zorgt het voor toewijding om het probleem ook daadwerkelijk aan te pakken. Door kennis uit de sociale wetenschap en door onderzoek op locatie te doen, kan de kern van het afvalprobleem worden blootgelegd. Denk aan zicht op hotspots van zwerfafval, op gedrag en op de vraag waarom mensen op bepaalde plekken afval laten slingeren. En aan inzicht in hoe de omgeving het vervuilgedrag beïnvloedt. Met deze kennis en inzichten kan vervolgens een praktische oplossing om zwerfafval te verminderen worden ontwikkeld.

Ondernemers in Amsterdam komen in actie tegen zwerfvuil

Ondernemers in Amsterdam komen in actie tegen zwerfvuil

Het zwerfafval in het centrum van Amsterdam is de ondernemers op de Dam een doorn in het oog. En dus hebben zij een ludieke actie bedacht om hier woensdag korte metten mee te maken. Feestelijk uitgedoste afvalprikkers en zogeheten afvalkoninginnen, met outfits gemaakt van plastic zakken en oude paraplu's en hoeden van weggegooide blikjes en snoepverpakkingen, gaan afval prikken. Ook proberen zij bezoekers van het Amsterdamse plein te motiveren zelf hun troep weg te gooien. Muzikanten zorgen voor een vrolijke noot tijdens deze ludieke actiedag.

Plastic influencers pleiten voor innovatie in verpakkingsbeleid

Plastic influencers pleiten voor innovatie in verpakkingsbeleid

De 'plastic influencers' Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) en Zwerfinator (Dirk Groot) bieden dinsdag in de Tweede Kamer hun 'operation overload' rapport aan. Hierin presenteren zij hun plan om de druk op openbaar afvalbeheer en zwerfafval te verminderen. Tinga: "We zullen dinsdag bij de kamerleden pleiten om in te grijpen bij de bron van het zwerfafval probleem: de verpakking zelf. We willen innovatie in verpakkingsontwerp belonen."

De smartphone: een vloek of een zegen?

De smartphone: een vloek of een zegen?

De smartphone, je kunt niet meer zonder. Voor het volgen van het laatste nieuws, contact onderhouden met familie en vrienden of het kijken naar je favoriete serie. Maar er schuilen ook gevaren in het gebruik ervan, weet Daantje Derks, universitair docent Arbeid & Organisatie Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Het is belangrijk om mentaal los te komen van je werk en je smartphone een keer links te laten liggen."

Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval

Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval

De invoering van de JA/JA-sticker sticker zorgt voor een afname van 5 tot 10 procent van de totale hoeveelheid papierafval Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Mileuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam.