NEN ondertekent de Green Deal voor versnelling kunststof recycling

NEN ondertekent de Green Deal voor versnelling kunststof recycling

NEN heeft gisteren, woensdag 8 januari, de Green Deal 'Betrouwbaar bewijs voor toepassen van kunststof recyclaat' ondertekend. NEN is daarmee een van de initiatiefnemers die zich inzet om een breed gedragen methode op te stellen voor het betrouwbaar aantonen van het aandeel gerecyclede plastics in producten.Volg Service Management op LinkedIn:

Recycling belangrijk voor klimaatbeleid en circulaire economie

Een toename van het gebruik van recyclaat, zowel afkomstig van mechanische als van chemische recycling, levert een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse klimaatbeleid en de transitie naar een circulaire economie. Het doel van de Green Deal is om gezamenlijk verdere stappen te zetten door met pragmatische en breed gedragen afspraken de transitie te versnellen. De ambitie is breed internationaal draagvlak te genereren door de methodiek in te brengen in vergelijkbare Europese normalisatie.

Ondertekening van de Green Deal

Naast de NEN, hebben gister ook de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat, de branche verenigingen van de kunststoffen industrie (NRK en NRK-Recycling, PlasticsEurope Nederland), BASF, Morssinkhof Rymoplast, SABIC, Philips en Unilever een Green Deal ondertekend.


LEES OOK: Hoe besteden schoonmaakbedrijven aandacht aan MVO?


Zij gaan een aanpak ontwikkelen om het aandeel recyclaat in een tussen- of eindproduct op transparante en verifieerbare wijze vast te stellen. In de transitiefase, waarin de hoeveelheden recyclaat nog niet toereikend zijn, zal de industrie het aandeel recyclaat laten toenemen. Dit wordt gedaan door het te mengen met de fossiele grondstoffen.

Rol van NEN

De te ontwikkelen methodiek moet bruikbaar zijn voor alle bedrijven in de keten. NEN ondersteunt de Green Deal partners bij het vastleggen van de resultaten in een Nederlands Technische Afspraak (NTA).

NEN draagt bij aan de Green Deal door middel van de volgende acties:

  • Kennis inbrengen met betrekking tot bestaande en in ontwikkeling zijnde relevante normen en standaarden in Nederland (NEN), in Europa (CEN) en wereldwijd (ISO).
  • Het proces begeleiden om de opgestelde methodieken voort te zetten in een document dat breed toepasbaar is voor alle bedrijven in de waardeketen. In samenwerking met de overige partijen van de Green Deal wordt er een mogelijkheid voor een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) geïnitieerd.
  • Er wordt een Europees draagvlakonderzoek uitgevoerd binnen CEN voor doorontwikkeling van een NTA tot een CEN Workshop Agreement (CWA) of een Europese Norm (EN), met als doel de Nederlandse methodiek Europees voort te zetten.

LEES OOK: NEN publiceert zelfverklaring MVO


Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group is gecertificeerd voor niveau 3 van de MVO Prestatieladder. De facilitaire groothandel uit Apeldoorn heeft als doel om volgend jaar niveau 4 te behalen. "MVO is namelijk nooit af."

'Met krapte op arbeidsmarkt neemt belang ergonomie alleen maar toe'

'Met krapte op arbeidsmarkt neemt belang ergonomie alleen maar toe'

De basis van ergonomie? 'In feite de ergo-driehoek', zegt Cor Voogd, key accountmanager en applicatiemanager bij Freudenberg Home and Cleaning Solutions waar de merken Vileda en Vermop deel van uitmaken. 'De drie pijlers daarvan: ergonomische producten, houdingen en tegenbewegingen.'

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.