Recycling belangrijk voor klimaatbeleid en circulaire economie
Een toename van het gebruik van recyclaat, zowel afkomstig van mechanische als van chemische recycling, levert een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse klimaatbeleid en de transitie naar een circulaire economie. Het doel van de Green Deal is om gezamenlijk verdere stappen te zetten door met pragmatische en breed gedragen afspraken de transitie te versnellen. De ambitie is breed internationaal draagvlak te genereren door de methodiek in te brengen in vergelijkbare Europese normalisatie.
Ondertekening van de Green Deal
Naast de NEN, hebben gister ook de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat, de branche verenigingen van de kunststoffen industrie (NRK en NRK-Recycling, PlasticsEurope Nederland), BASF, Morssinkhof Rymoplast, SABIC, Philips en Unilever een Green Deal ondertekend.
LEES OOK: Hoe besteden schoonmaakbedrijven aandacht aan MVO?
Zij gaan een aanpak ontwikkelen om het aandeel recyclaat in een tussen- of eindproduct op transparante en verifieerbare wijze vast te stellen. In de transitiefase, waarin de hoeveelheden recyclaat nog niet toereikend zijn, zal de industrie het aandeel recyclaat laten toenemen. Dit wordt gedaan door het te mengen met de fossiele grondstoffen.
Rol van NEN
De te ontwikkelen methodiek moet bruikbaar zijn voor alle bedrijven in de keten. NEN ondersteunt de Green Deal partners bij het vastleggen van de resultaten in een Nederlands Technische Afspraak (NTA).
NEN draagt bij aan de Green Deal door middel van de volgende acties:
- Kennis inbrengen met betrekking tot bestaande en in ontwikkeling zijnde relevante normen en standaarden in Nederland (NEN), in Europa (CEN) en wereldwijd (ISO).
- Het proces begeleiden om de opgestelde methodieken voort te zetten in een document dat breed toepasbaar is voor alle bedrijven in de waardeketen. In samenwerking met de overige partijen van de Green Deal wordt er een mogelijkheid voor een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) geïnitieerd.
- Er wordt een Europees draagvlakonderzoek uitgevoerd binnen CEN voor doorontwikkeling van een NTA tot een CEN Workshop Agreement (CWA) of een Europese Norm (EN), met als doel de Nederlandse methodiek Europees voort te zetten.
LEES OOK: NEN publiceert zelfverklaring MVO