Boodschap FMG-seminar: De zorg moet verduurzamen

Boodschap FMG-seminar: De zorg moet verduurzamen

Als we het hebben over de zorgsector, gaat het vaak om hygiëne, infectiepreventie en veiligheid. Maar het thema duurzaamheid mag volgens het seminar 'Facilitair Verduur-Samen' van het Facilitair Management Gezondheidszorg (FMG) net zo hoog op de agenda staan. Want de zorgsector is in Nederland net zo vervuilend als de luchtvaart.

Je ontkomt er niet aan als je in een zorginstelling werkt: handschoentjes, mondkapjes, plastic verpakkingen. En alles moet verbrand worden voor de veiligheid. Niet onlogisch, maar daarmee produceert de sector wel zo’n 7,6 miljard kilo CO2 per jaar. Veel teveel en ook niet nodig, aldus de boodschap van het seminar. Zestig zorgprofessionals kwamen er bijeen om na te denken over oplossingen.

Verduurzaming in de zorg

Tijdens het seminar gingen vier sprekers aan de slag met het thema: Johan van Engelen van CWS Nederland, Tijmen Boogers van Sanimood, Willem Woudenberg van Sense Company en Karin Kompatscher van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) van TNO. Elk ging in op een bepaald thema om de aanwezigen te voorzien van nieuwe inzichten: duurzaam sanitaire ruimtes inrichten, duurzaam sanitaire ruimtes verbouwen, duurzame geuren produceren en beleven, en verduurzamen in de zorg onderzoeken.

CO2 verminderen en materialenkennis

Van Engelen vroeg de deelnemers of ze de CO2-voetafruk van hun organisatie kennen en vertelde over initiatieven van het CWS hoe je die kleiner kunt maken. Bijvoorbeeld door duurzamer in te kopen en hoe stigma’s in de gezondheidszorg dat nog weleens in de weg zitten. Terwijl ook zorgorganisaties moeten voldoen aan milieuwetgeving.

Boogers op zijn beurt ging in op bouwinzicht in sanitaire ruimtes, met zaken als waterbesparende urinoirs en materiaalgebruik met onder andere gerecyclede materialen en antibacteriële toplagen voor wanden.

Een win-win creëren

“Een win-win-win creëren”, concludeerde Woudenberg van de ambitieuze Sense Company. “We willen 5 miljoen mensen een duurzame, gelukkige en positieve geurbeleving bezorgen, ‘spreading unexpected smiles’. We bereiken al 1,2 miljoen mensen.” Dat doen ze met natuurlijke geuren in efficiënte systemen.

Ten slotte sprak Kompatscher over onder meer de Zorgduurzaamheidskaart, die de verduurzaming van zorgvastgoed in beeld brengt met transitievisie warmte, aardgasvrije wijken en warmtenetwerken, de portefeuilleroutekaart en de kennisagenda voor care & cure. Ook gaf ze twee voorbeelden van zorginstellingen die al met deze verduurzamingsmaateregelen werken. Het BovenIJ ziekenhuis onderzoekt warmte- en koudedistributiesystemen en ’s Heerens Loo heeft de primeur met haar energieneutrale zorgwoningen.

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Ondernemers investeren gezamenlijk miljarden euro's per jaar om energie te besparen. Toch blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ze hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit beter moet. Niet alleen door betere handhaving, maar vooral door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers.