Je ontkomt er niet aan als je in een zorginstelling werkt: handschoentjes, mondkapjes, plastic verpakkingen. En alles moet verbrand worden voor de veiligheid. Niet onlogisch, maar daarmee produceert de sector wel zo’n 7,6 miljard kilo CO2 per jaar. Veel teveel en ook niet nodig, aldus de boodschap van het seminar. Zestig zorgprofessionals kwamen er bijeen om na te denken over oplossingen.
Verduurzaming in de zorg
Tijdens het seminar gingen vier sprekers aan de slag met het thema: Johan van Engelen van CWS Nederland, Tijmen Boogers van Sanimood, Willem Woudenberg van Sense Company en Karin Kompatscher van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) van TNO. Elk ging in op een bepaald thema om de aanwezigen te voorzien van nieuwe inzichten: duurzaam sanitaire ruimtes inrichten, duurzaam sanitaire ruimtes verbouwen, duurzame geuren produceren en beleven, en verduurzamen in de zorg onderzoeken.
CO2 verminderen en materialenkennis
Van Engelen vroeg de deelnemers of ze de CO2-voetafruk van hun organisatie kennen en vertelde over initiatieven van het CWS hoe je die kleiner kunt maken. Bijvoorbeeld door duurzamer in te kopen en hoe stigma’s in de gezondheidszorg dat nog weleens in de weg zitten. Terwijl ook zorgorganisaties moeten voldoen aan milieuwetgeving.
Boogers op zijn beurt ging in op bouwinzicht in sanitaire ruimtes, met zaken als waterbesparende urinoirs en materiaalgebruik met onder andere gerecyclede materialen en antibacteriële toplagen voor wanden.
Een win-win creëren
“Een win-win-win creëren”, concludeerde Woudenberg van de ambitieuze Sense Company. “We willen 5 miljoen mensen een duurzame, gelukkige en positieve geurbeleving bezorgen, ‘spreading unexpected smiles’. We bereiken al 1,2 miljoen mensen.” Dat doen ze met natuurlijke geuren in efficiënte systemen.
Ten slotte sprak Kompatscher over onder meer de Zorgduurzaamheidskaart, die de verduurzaming van zorgvastgoed in beeld brengt met transitievisie warmte, aardgasvrije wijken en warmtenetwerken, de portefeuilleroutekaart en de kennisagenda voor care & cure. Ook gaf ze twee voorbeelden van zorginstellingen die al met deze verduurzamingsmaateregelen werken. Het BovenIJ ziekenhuis onderzoekt warmte- en koudedistributiesystemen en ’s Heerens Loo heeft de primeur met haar energieneutrale zorgwoningen.