Duurzaam schoonmaken bij en door cliënten Gemiva

Duurzaam schoonmaken bij en door cliënten Gemiva

Bij zorgorganisatie Gemiva is een pilot uitgevoerd met duurzaam schoonmaken door en bij cliënten. De resultaten zijn bemoedigend. Hoewel de methode van duurzaam schoonmaken niet geschikt is voor alle cliënten, wordt hij nu wel op vijf appartementen toegepast.

Gemiva is er voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking. Op de locatie waar de pilot plaatsvond, wonen 29 cliënten. Op deze locatie zijn al eerder milieubesparende maatregelen doorgevoerd en worden de cliëntappartementen schoongemaakt samen met de interieurverzorgster. Voor deze pilot werd gekozen voor het schoonmaakconcept van Alpheios.

Uitdaging

Facilitair manager Peter Jiscoot vertelt in een blog dat het schoonmaken van cliëntappartementen met duurzame middelen en methodes best ingewikkeld is. "De WLZ (Wet langdurige zorg) gaat ervan uit de een cliënt zelf doet wat hij zelf kan. Als de cliënt dus zelf een aantal schoonmaakklusjes kan uitvoeren is het vanuit veel gezichtspunten van belang dat hij die ook zelf uitvoert.” De uitdaging zat er dan vooral ook in of de cliënten de werkwijze zouden begrijpen en uitvoeren.

Handboek met pictogrammen

Maar die uitdaging gingen ze bij Gemiva graag aan. Jiscoot: “Alpheios heeft een goed doordacht concept. Je gebruikt licht vochtige doekjes om de oppervlaktes in een appartement te reinigen. De doekjes zitten in een koker en worden na gebruik direct in de was gegooid. Per appartement heb je dan gemiddeld 10-12 doekjes met een verschillende kleur nodig. Doekjes in een koker, doekjes per vlak één keer gebruiken, niet uitspoelen maar direct in de emmer voor de was? Collega’s gaven aan dat dit niet zou lukken. Maar niet geschoten is altijd mis.” De interieurverzorgster was gelijk enthousiast voor de pilot. De drie geselecteerde cliënten kregen ter ondersteuning een handboek met pictogrammen.

Resultaten pilot

Het resultaat? De geselecteerde cliënten zijn uitgevallen, maar met vier andere cliënten ging het prima. “Zij bleken het gewoon met wat begeleiding prima te kunnen en er zelfs plezier in te hebben. Dus kunnen we stellen dat de proef voor een aantal cliënten geslaagd is. Op deze locatie wonen 29 cliënten en uiteindelijk wordt er nu op 5 appartementen duurzamer schoongemaakt. Door de pilot zijn een aantal andere locaties ook enthousiast geworden. In een rustig tempo rollen we dit verder uit.”

Bron: FMG

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Ondernemers investeren gezamenlijk miljarden euro's per jaar om energie te besparen. Toch blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ze hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit beter moet. Niet alleen door betere handhaving, maar vooral door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers.