Europese Commissie werkt aan verbod op plastic in producten

Europese Commissie werkt aan verbod op plastic in producten

Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van microplastics voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten die dagelijks worden gebruikt, zoals schoonmaak- en wasmiddelen, cosmetica en verzorgingsproducten.

Voor de tweede categorie microplastics – de soort die onbedoeld vrijkomt bij het uit elkaar vallen van materiaal zoals kleding – komt de Commissie dit voorjaar met een strategie.

Om bedrijven te dwingen geen microplastics meer in hun producten te gebruiken moet de Europese wetgeving over chemische stoffen in producten, genaamd REACH, aangepast worden. Hier gaat wel een heel traject aan vooraf.

Europese wetgeving aanpassen

Het Europees agentschap voor chemische stoffen heeft wetenschappelijk onderzoek verricht en een advies vastgesteld. Op basis van dit advies heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan. Experts uit alle 27 lidstaten moeten hier nu hun goedkeuring aan geven. Naar verwachting gebeurt dit begin 2023. Als het Europees Parlement en de EU-landen dan niet binnen drie maanden bezwaar aan tekenen kan het verbod ingaan.

Microplastics blijven honderden jaren bestaan

Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic, maximaal vijf millimeter groot. Deze minuscule plasticdeeltjes breken niet af in de natuur. Ze blijven honderden jaren bestaan, in de bodem, in zeeën of rivieren, en komen op deze manier in ons voedsel en drinkwater terecht. Vaak zijn ze door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten. Voorbeelden hiervan zijn schoonmaak- en wasmiddelen, cosmetica (denk aan oogschaduw of lipstick) en shampoo. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in het milieu terecht.

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group is gecertificeerd voor niveau 3 van de MVO Prestatieladder. De facilitaire groothandel uit Apeldoorn heeft als doel om volgend jaar niveau 4 te behalen. "MVO is namelijk nooit af."

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.