Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor innovaties of verduurzaming

Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor innovaties of verduurzaming

Wist je dat de overheid vernieuwing in het mkb stimuleert met subsidies en fiscale regelingen? Hierdoor krijg je een deel van de kosten vergoed of betaal je minder belasting. Dat is handig om te weten wanneer je nieuwe innovatieve producten of processen ontwikkelt of het bedrijf wilt verduurzamen.

De overheid subsidieert innovatie met regelingen voor research & development, innovatieve producten, procesinnovatie, energie- en milieu-investeringen. De KvK zet op een rijtje voor welke regelingen jouw bedrijf in aanmerking kan komen.

Research & development

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en besteed je jaarlijks minimaal 500 uur aan research & development (R&D)? Dan kun je hiervoor een jaarlijks vastgesteld bedrag aftrekken van jouw belastbaar inkomen via de Wet Bevordering Speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Voor medewerkers die zich bezighouden met innovatie kun je via de WBSO een vermindering van de loonbelasting aanvragen. Voorwaard is wel dat het om technisch nieuwe ontwikkelingen voor je bedrijf gaat. Dat kun je vooral laten toetsen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Innovatiebox

Breng je nieuwe innovatieve producten op de markt op basis van eigen R&D? Dan kun je in bepaalde gevallen gebruikmaken van de innovatiebox, die de vennootschapsbelasting verlaagt. Deze regeling is interessant voor bijvoorbeeld bv's. Wil je gebruikmaken van de innovatiebox? Dan heb je een S&O-verklaring nodig en in sommige gevallen ook een octrooi. De Belastingdienst kan meer informatie geven over de innovatiebox.

Samen innovatieprojecten opzetten

Een mkb-ondernemer die samen met anderen innovatieprojecten wil opzetten, maar opziet tegen de investeringen in onderzoek en ontwikkelingen kan wellicht gebruikmaken van de MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT-regeling). Ben je actief in een van de topsectoren? Zoek je geld om de haalbaarheid van een innovatie te onderzoeken of om samen met andere ondernemers onderzoek te doen? Ook dan is deze regeling interessant. Let op: de MIT-regeling staat maar een paar maanden per jaar open voor aanvragen.

Processen verbeteren

Voor het vernieuwen of verbeteren van processen door de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen zijn verschillende opties mogelijk naast de WBSO-regeling. Zo mag je via de Energie-investeringsaftrek (EIA) een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst als je investeert in bepaalde energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Via de energielijst check je of jouw investering hier recht op geeft. De inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting omlaag brengen kan ook door bijvoorbeeld investeringen te doen die schade aan het milieu beperking. Investeringen die op de Milieulijst staan, leveren een extra aftrekpost op Milieu-investeringsaftrek (MIA) of kun je versneld afschrijven (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)).

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Helft ondernemers voldoet niet aan rapportageplicht energiebesparing

Ondernemers investeren gezamenlijk miljarden euro's per jaar om energie te besparen. Toch blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ze hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit beter moet. Niet alleen door betere handhaving, maar vooral door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers.