Ontwikkel een duurzaamheidsplan met Schoonmakend Nederland

Ontwikkel een duurzaamheidsplan met Schoonmakend Nederland

Vanaf 2024 moeten grote bedrijven gaan rapporteren over de milieu-impact van het bedrijf en het effect van het bedrijf in de keten. Grote bedrijven gaan aan leveranciers of dienstverleners vragen stellen over hun milieu-impact. Daardoor krijgen mkb-bedrijven die grote bedrijven als klant hebben ook met deze wetgeving te maken. Schoonmakend Nederland start daarom een Duurzaamheidslab voor ondernemers.

Aan dit Duurzaamheidslab kunnen maximaal 8 mkb-ondernemers deelnemen. Tijdens de bijeenkomst wordt de basis ontwikkeld voor duurzaamheidsplan en -rapportage van de bedrijven. De punten die goed zijn te weten voor alle andere leden van de vereniging, wordt op een later moment gedeeld zodat zij ook ermee aan de slag kunnen.

De wetgeving is het startpunt. Aan de orde komt ook wat er in een duurzaamheidsplan en -rapportage komt te staan? Hoe maak je dat en waar vind je de benodigde informatie? De basis voor een duurzaamheidsplan en -rapportage wordt gelegd in één live bijeenkomst (5 april in 's Hertogenbosch) en drie online sessies op, zoals het nu lijkt, 11 en 18 april en op 9 mei.

Het Duurzaamheidslab wordt gegeven door Jasper van der Schoot. Hij volgt een master Circulaire Economie aan de HAN in Nijmegen en onderzoekt sinds 2020 voor Schoonmakend Nederland hoe zij het thema duurzaamheid kunnen vertalen naar de leden. Het duurzaamheidslab maakt deel uit van zijn afstudeeropdracht.

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group gecertificeerd voor MVO Prestatieladder

Facility Trade Group is gecertificeerd voor niveau 3 van de MVO Prestatieladder. De facilitaire groothandel uit Apeldoorn heeft als doel om volgend jaar niveau 4 te behalen. "MVO is namelijk nooit af."

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.